Yurtdışından Türkiye’deki 14 Mayıs seçimine ilişkin farklı yorumlar geldi. Türkiye’de 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sona erdi. Seçim ikinci tura kaldı. Yabancı basın ve medya kuruluşlarının gündeminde de Türkiye’deki seçimler geniş yankı uyandırdı. Birçok yabancı medya kuruluşu ve basın organı seçimlere ilişkin görüşlerini paylaştı. Yurtdışından seçim sonrası yorumları sizler için derledik.
Yurtdışından Seçim Sonrası Haberler
Reuters, ‘Türkiye, Erdoğan’ın önde olduğu seçimlerde 2. tura kalma ihtimaliyle karşı karşıya’ başlığına yer verdi. 20 yıldır iktidarda olan Tayyip Erdoğan’ın, Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı Cumhurbaşkanlığı seçiminde çoğunluğu sağlayamadığını belirtti. Ayrıca habere Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50+1’i alamadığını da ekledi. Ayrıca seçimlerin 28 Mayıs’a kaldığını da belirten yazısına şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sadece Türkiye’yi kimin yöneteceği değil, artan yaşam maliyeti kriziyle nasıl mücadele edileceği, Rusya, orta doğu batıyla ilişkilerin nasıl yönetileceği ve daha laik, demokratik bir yola girip gitmeyeceği de belirlenecek.”
CNN International’ın haberinde ise , 14 Mayıs seçimleri hakkında ‘bıçak sırtı’ ifadeleri geçti. Erdoğan’ın oyların yüzde 50’sini alamadığı ifadesi vardı. Bu sebeple Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı bilgisi de haberde yer aldı. Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın dünyayı belirsizliğe sürüklediği söylendi. Bu dönemde seçimlerin NATO müttefiki ve bölgesel bir güç olan Türkiye için kadersel olduğu şeklinde ifadeler de vardı.
Çin’in Seçim Değerlendirmesi
Çin haber ajansı Xinhua’nın seçimlerle yönelik haberinde şu ifadeleri paylaştı. “Oyların yüzde 93’ünün sayıldığı Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması muhtemel.” Haber, oy sayımının devam ettiğini de belirtiyor. Ayrıca hiçbir adayın seçilmek için gereken yüzde 50 oy çoğunluğuna ulaşılamadığını belirtti. Üstelik bu haber de seçimin geçici sonuçlarına ilişkin veriler de yer aldı. Ayrıca haberde 600 sandalyeli mecliste ittifakların kaç millet vekili çıkaracağına dair ifadeler vardı. Buna yönelik öngörüler de diğer bir konuydu.
Buna göre ; Cumhur İttifakı için 323 millet vekili öngörüsü var. Millet İttifakı için ise 214 millet vekili olacağı tahmini var. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ise 63 milletvekili çıkaracağının öngörüsü de haber de yer almış.
Türkiye’deki seçimler, Japonya basınında da geniş yer aldı. Seçime yönelik haber, Devlet televizyonu ve kamu yayıncısı NHK’nin internet sitesinin ana sayfasında yer aldı. Söz konusu haberde şu ifadeler yer aldı. “Hem görevdeki hem de muhalefet adayı çoğunluğa ulaşamadı, ikinci tura kaldı.”
Fransız kanal France 24, gelişmeleri şu başlıkla girdi. “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu karşı karşıya : Türkiye’deki seçimlerden akılda kalanlar.” Haberin devamında ise seçimin ilk turuna ilişkin bir değerlendirme haberi de bulunuyor. Ayrıca seçimin ikinci tura kaldığının düşünüldüğü de belirtiliyor.
Hatta haberde, Erdoğan’ın tüm anketleri yanıltan bir sonuç elde ettiği vurgusu vardı. Aynı zamanda Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’ndan 2,6 milyon oy fazla aldığı bilgisine de vardı. Seçimlerin ikinci tura kaldığını da söyleyen France24, ikinci turda Sinan Oğan’ın kritik rol üstlendiğini öne sürdü.
Almanya’da Spiegel dergisi seçimlere ilişkin haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklentinin üstünde bir performans sergilediğini vurgusu vardı.
Haberde, Erdoğan’ın anketlerde öngörülenden daha çok oy aldığı bilgi vardı. Ayrıca ikinci turun favori adayı olduğuda haber de yer alan bir diğer ifadeydi. Bunun yanı sıra , ilk turda cumhurbaşkanı adaylarından birisi olan Oğan’ın desteği için ikinci turda “sonucu belirleyici güç” ifadesi dikkat çekti.