Yerli tohumluk patates üretimi denince ilk akla gelen kentlerden biri olan Sivas’ta, yerli çeşitlerde kuraklığa karşın verimi ile üreticisinin yüzünü güldürüyor. Patates hasadının sürdüğü Sivas ilçesinde, bu sene 70 bin dekarı geçkin arazide yetiştirimi yapılan yemeklik patateste yaklaşık olarak 400 bin ton rekolte öngörülüyor.
20 bin dekar alanda yerli tohumluk patates üretimi
Sertifikalı tohumluk patateste de önde gelen Sivas’ta 20 bin dekarda üretim gerçekleştiriliyor . Şehirde sertifikalı yerli tohumluk yetiştiren şirketlerden biri olan Doğa Tohumculuk, 6 bin dekarlık alanda gerçekleştirdiği ekimde kuraklığa karşın geçtiğimiz seneki rekolteye ulaşmayı amaçlıyor. Firma; yüksek rakımı, iklim şartları, topraklarında hastalık bulunmaması, su rezervinin yeterli miktarda olması gibi etkenler sebebiyle Sivas’ta Doruk, Kutup, Zirve, Bahar, Kaya, Volkan İlkmor, Maden, Yaldız, Yankı, Yaprak, Yediveren, Ayaz, Kafkas, Altay, Aydos ve Petek adlı yerli patates tohumlarını yetiştiriyor. Doğa Tohumculuk Ar-Ge Merkezi Genel Müdürü Mete Kaan Bülbül, AA muhabirine, Sivas’ın tohumluk patates üretimi bakımından önemli bir merkez olduğunu dile getirdi. Sivas’ta geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de yaklaşık 6 bin dekarda sertifikalı yerli tohumluk patates yetiştirdiklerini söyleyen Bülbül, Türkiye ve dünya genelinde çiftçilerin kuraklıktan etkilendiğine vurgu yaptı.
Bülbül, sulu tarım yapan üreticilerin de bu durumdan negatif yönlü etkilendiğini ifade ederek, “Kuraklık Türkiye genelinde büyük bir sorun oluşturdu ama biz üretimle alakalı önlemlerimizi aldık ve çok büyük bir verim kaybı yaşamadık.” şeklinde konuştu.
18 bin tonluk patates rekoltesi beklentisi
Kuraklığa karşın geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 18 bin ton yerli tohumluk patates rekoltesi öngördüklerini ifade eden Bülbül, “Sivas’ın 1200 rakımın üzerinde olması, topraklarının daha verimli olması, iklim yapısına göre hava koşullarının çok sıcak olmaması tohumluk patates için Sivas’ı ideal bir bölge konumuna getiriyor. Bu açıdan önemli bir il. Tohumluk patates genel olarak Konya, Niğde, Sivas ve Kayseri’de üretilmekte.” dedi. Bahsi geçen tohumluk patateslerin daha sonrasında Nevşehir’deki yer altı depolarında muhafaza edildiğini söyleyen Bülbül, daha sonra da çiftçiler ile üreticilere verildiğini dile getirdi. Bülbül, yirmi sene önce tohumluk patates için ıslah çalışmalarına başladıklarını ve türler geliştirdiklerinden bahsederek, konuşmasına şu şekilde sürdürdü: “Bu çeşitler, Türkiye’nin en yüksek verimine sahip, en kalitelisi olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin kendi geliştirdiği, kendi imkanlarıyla yaptığı çeşitler. Dolayısıyla Türkiye koşullarına büyük anlamda adapte olmuş ve Türkiye’nin en yüksek verimli çeşitleri bunlar. Sivas’taki üretimimizin yüzde 80’ini yerli çeşitlerle yapıyoruz, bundan dolayı da kuraklıktan kaynaklı verim kayıplarını çok fazla yaşamadık. Önümüzdeki yıllarda yerli çeşitlerin tohumluk üretimini artırıp, piyasaya sürüp çiftçilerle buluşturacağız. Sivas tohumluk üretimi açısından önemli bir lokasyon. Bu lokasyonun uzun yıllar korunması ve kaybedilmemesi gerekiyor.”