İşte Yeni Kısıtlamalarla İçişleri Bakanlığından Gelen Genelge
Sokağa Ne Zaman Çıkabiliriz? Hangi Saatlerde Evde Kalmalıyız?
81 ilin valiliğine İçişleri Bakanlığınca “Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” konulu genelge gönderildi. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde yeni kararların alındığı belirtildi. Kararlar değişine ya da ek tedbirler alınana kadar hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonu cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. İşte alınan kararlar sonucunda getirilen yeni kısıtlamaların yayınlandığı genelgenin detayları…
Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamındaki ilk sokağa çıkma kısıtlaması bugün (Salı akşamı itibariyle) 21.00’de başlayıp çarşamba sabah 05.00’te bitecek. Ertesi akşam kısıtlama yeniden başlayacak ertesi sabah 05.00’e kadar.
Hafta sonu kısıtlamasındaysa, cumartesi ve pazar günleri tamamen sokağa çıkma yasağı olacakken, market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde genelgede belirtilen zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçlarıyla yapılabilecek.
Özel Araçla Şehirlerarası Seyahate Çıkabilmek İçin İzin Alınması Gerekecek!
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu gün ve saatlerde zorunlu hallerde özel araçla şehirlerarası seyahate çıkmak izne tabi olacak.
Fırınlar Açık Olacak Mı? Vatandaş Sabah Taze Ekmek Alabilecek Mi?
Genelgede belirtilen kısıtlama kapsamında hafta içi ve hafta sonu ekmek üretilen fırın/unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin ekmek satan bayileri açık olacak. Lokanta ve restoranlar cumartesi ve pazar günleri, evlerden çıkılamayacağı için “gel al hizmeti” söz konusu olamayacak, 10.00-20.00 arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. Sokağa çıkma kısıtlamasına uyulabilmesi için istisna dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00’de kapanacak.
Kamu Çalışma Saatleri: 10.00 – 16.00 Olacak!
Valiler tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma başlama ve bitiş saatlerinin 02.12.2020 Çarşamba gününden itibaren 10:00-16:00 arası olacak şekilde belirlenecek ve personel servis saatleri bu mesai saatlerine göre yeniden düzenlenecek.
20 Yaş Altı ve 65 Yaş Üstüne Toplu Taşımada Kısıtlama!
Şehir içi toplu ulaşım araçlarında yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla ilgili mahalli idarelerce alınması gereken tedbirlerin (sefer sayısının artırılması, denetim vb.) İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenecek. 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızın belirlenen saatler içerisinde (10.00/13.00, 13.00/16.00 saatleri arası) şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanmaları kısıtlanacak.
65 Yaş Üstü Evde Kaldığı Süreçte İhtiyaçlarını Nasıl Karşılayacak?
Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde 65 yaş ve üzerindekilerin ekmek ve temel gıda gibi ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.
Cenaze Namazlarına ve Nikah Törenlerine En Fazla 30 Katılımcı Kabul Edilecek!
Cenaze namazlarının vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınması, nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerin de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenecek.
Misafir Kabul Etme, Mevlid, Taziye ve Yılbaşı Kutlamalarına Kısıtlama!
Kış mevsimi nedeniyle açık alanlar yerine kapalı alanlarda çoğunlukla da evlerinde toplanmayı tercih eden vatandaşların bu süreçte evlerde misafir kabulünün salgının bulaşma/yayılım hızını artırdığı göz önüne alınarak; evlerde gün, mevlid, taziye, yılbaşı kutlaması gibi toplulukların bir araya geleceği etkinliklere müsaade edilmeyecek. Evlere misafir kabul edilmemesi hususu vatandaşlara hatırlatılacak.
Avm ve Pazar Yerlerinde Kovid-19 Sorumlusu Bulunacak!
Her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile ayrı ayrı belirlenecek. Ayrıca AVM’lerde ve semt pazarlarında daha önceki genelgelerde belirlenen kuralları/alınan tedbirleri takip etmekle sorumlu AVM Kovid-19 sorumlusu ve pazaryeri yöneticileri ile zabıta/kolluk birimleriyle denetimlerin eksiksiz yapılması, AVM’lere girişte çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğunun getirilmesi ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra herhangi bir olumsuzluğa rastlanmayan çalışan veya müşterinin AVM’ye kabul edilmesi sağlanacak.
Ana Sınıflarının Eğitim Faaliyetlerine Ara Verilecek!
İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek/aynı anda bulunabilecek kişi sayısının (metrekare ve alan büyüklüğü göz önünde bulundurularak) belirlenmesi, buna ilişkin gerekli fiziki tedbirler ile diğer önlemlerin eksiksiz alınacak. Anasınıfı ve anaokullarının faaliyetlerine ara verilecek.
50’den Fazla Kişinin Çalıştığı Firmalar Denetlenecek!
50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde; işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetlenecek.
Hangi Durumlar “Zorunlu Hal” Sayılacak?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla yayınlanan genelgede sokağa çıkma kısıtlamasında zorunlu sayılacak haller şu şekilde belirtildi:
• Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
• Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi),
• Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
• ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,
• Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
• Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
• Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
Belirtilen bu durumların varlığı söz konusu olduğunda vatandaşlar, toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait EBAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak şartıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler.
Yukarıda belirtilen mazeretleri taşımayan kişilerin şehirlerarası seyahatleri ise ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşi ile ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Kurallara Uyulmaması Halinde Adli İşlem Yapılacak!
Yukarıda belirtilen kurallar doğrultusunda İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.