Xiaomi Türkiye şube Müdür Yardımcısı olan İrfan Öztürk, “İlk başta sadece akıllı telefon üretmeye odaklanacağız. Öte yandan diğer ürünlerimiz üzerinde çalışıyor ve üretim konusunda fizibilite araştırması yapıyoruz. Özellikle TV üretim fırsatları üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Xiaomi, bu ay içinde Türkiye’de akıllı telefon seri üretimi için kolları sıvıyor
Sahip oldukları pazar payıyla dünya devi akıllı telefon üreticilerinden olan Xiaomi, Samsung ve OPPO Türkiye’de akıllı telefon üretimi gerçekleştireceklerini bildirmişlerdi. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar dışında 289,5 milyonun üstünde cihazı birbirine bağlayan platformu ile dünyanın önemli tüketici IoT platformunun sahibi olan Çin merkezli elektronik şirket Xiaomi, bu ay içinde Türkiye’de akıllı telefon seri üretimi için kolları sıvıyor. Üstelik Xiaomi, televizyon üretimi için de fizibilite çalışmalarını başlattıklarını bildirdi.
“TV üretim fırsatları üzerinde çalışıyoruz”
İrfan Öztürk “İlk başta sadece akıllı telefon üretmeye odaklanacağız. İlk aşamada giriş seviyesi ve orta seviye akıllı telefon üretimiyle başlayacağız. Öte yandan diğer ürünlerimiz üzerinde çalışıyor ve üretim konusunda fizibilite araştırması yapıyoruz. Özellikle TV üretim fırsatları üzerinde çalışıyoruz. Xiaomi televizyonlarımızı her zaman olduğu gibi adil fiyatlarla tüketicilerimizin beğenisine sunma imkânı bulabilirsek üretime başlayabiliriz.” dedi.
Xiaomi akıllı telefon üretimine mart ayında başlıyor
Yıl içerisinde 5 milyon akıllı telefon üretim kapasitesine sahip olacaklarını bildiren Öztürk, “Salcomp ile ortak olan Xiaomi, 30 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’de üretime başlıyor. Fabrika, Avcılar’da bulunuyor ve yaklaşık 14 bin metrekare kapalı alana sahip. Bu yatırımla hem mavi hem de beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 2.000 kişiyi istihdam edeceğiz. İlk başta sadece akıllı telefon üretmeye odaklanacağız. İlk aşamada giriş seviyesi ve orta seviye akıllı telefon üretimiyle başlayacağız’’ şeklinde konuştu.
Bugüne kadar 24 şehirde totalde 48 Mi Store açtıklarını ifade eden Müdür Yardımcısı Öztürk, “Hem satış hem de müşteri memnuniyeti açısından Türkiye’nin bir numaralı akıllı telefon markası olmak istiyoruz. Bu kapsamda satış sonrası ağımızın erişilebilirliğini ve hizmet kalitesini iyileştirmek için çalışıyoruz. Türkiye’deki ilk Mi Store’u Eylül 2018’de Vadi İstanbul Alışveriş Merkezi’nde açtık. O zamandan beri 24 şehirde toplam 48 Mi Store açtık. Salgına rağmen yatırımlarımıza devam ediyor ve ürün ve hizmetlerimizi olabildiğince çok Türk tüketicisine ulaştırmak için Kayseri, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Balıkesir, İnegöl, Bakırköy ve Ataşehir gibi şehir ve ilçelerde yeni Mi Store’lar açmayı planlıyoruz.” açıklamasını yaptı.
“Vergiler, satışlara değil segment değişikliğine neden oluyor”
Akıllı telefonlara getirilen ek vergilerin satışlara etkisinin sorulduğu İrfan Öztürk, ‘’Türkiye, Xiaomi’nin küresel genişleme yolculuğu için kilit öncelikli bir pazardır. Buraya yaklaşık iki yıl önce geldiğimizden beri, yerel bir oyuncu gibi düşünüyor ve yerel tüketicilerin ihtiyaçlarına hizmet edecek daha yenilikçi ürünler getiriyoruz. Türkiye, yerli üretime başladığımız dördüncü ülke oldu ve bu konuda çok heyecanlıyız. Vergiler, Türkiye’de satılan toplam akıllı telefon adetlerini etkilemiyor, sadece segment değişikliğine neden oluyor. Üretimimizi yerelleştirerek ürünlerimizin daha adil fiyatlarla sunarak daha erişilebilir olacağına inanıyoruz. Tüm akıllı telefon segmentlerinde aynı fiyatlarla satılan rakip ürünlere kıyasla daha fazla değer sunduğumuz için Türk tüketicilerinin takdirini kazanıyoruz’’ cevabını verdi.
Akıllı telefonlarda ön plana çıkan Xiaomi’nin kamera, hızlı şarj ve ekran teknolojilerini Öztürk ‘’Firmamız, Mi 10T ve Mi 10T Pro gibi ürünlerinde 144Hz yüksek yenileme hızına sahip ekranı geliştirdi. Akıllı telefonlarda bulunan en iyi ekranlardan birine sahip. Mi 11 DisplayMate A+ derecelendirmesine sahip. Xiaomi, ayrıca 108MP kamera segmentinin oluşmasında önemli bir rol oynadı. Bundan sonra da gece modu yetenekleriyle kamera teknolojilerindeki önde konumumuzu sürdüreceğiz.’’ şeklinde anlattı.
“Türkiye’de 2 bin kişi istihdam edeceğiz”
Salcomp ile ortaklığı ve Türkiye’de işgücü piyasasına yönelik olarak Öztürk ‘’Aktif olmayan bir fabrikayı yüzde 90 oranında yeniden inşa ederek son teknoloji üretim hatları inşa ettik. Hem mavi hem de beyaz yakalı işgücü Salcomp tarafından fabrikamızda eğitilmeye başladı ve bu fabrika sadece Xiaomi markalı akıllı telefonlar üretecek. Bu yatırımla 2 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Akıllı telefonlar için bölgesel bir üretim merkezi haline gelmek için çalışıyoruz. Türkiye’deki ana odak noktamız, ülkemizin akıllı telefon üretim yolculuğunda bir ilk adım olan nitelikli bir iş gücü oluşturmak’’ dedi.
Amaçlarının ilk olarak iç pazardaki talebi karşılamak olduğunu söyleyen İrfan Öztürk, üretimde hedeflenen düzeye eriştikten sonra ihracat ve bölge planlarının kesinleşeceğini belirtti. 2010 yılının Nisan ayında Pekin’de kurulan Çin merkezli elektronik şirketi olan Xiaomi Corporation, teknolojik eşyalar, çantalar, ayakkabılar, spor bantları ve dahasına yatırım yapmakta ve dünyanın dört bir yanında 90’ın üzerinde pazarda satışı yapılıyor.