Herkesin telefonunda mutlaka bulunan bir uygulama olan WhatsApp, geçtiğimiz günlerde kullanım koşulları ile ilgili bir değişikliğe giderek kullanıcılarına yeni bir sözleşme sundu. Bu sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar ise 8 Şubat tarihinden itibaren WhatsApp kullanamayacakları duyuruldu.
Bunun üzerine kullanıcılar WhatsApp’a alternatif bir uygulama arayışına girdiler. Biz de sizin için alternatif uygulamaları bu yazımızda topladık.
TELEGRAM:
Merkezi Rusya olan kullanımı ücretsiz anlık mesajlaşma platformu olan Telegram, WhatsApp’ın en güçlü alternatifleri arasında yer alıyor. WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi en fazla bu uygulamanın işine yaradı. Mesajlaşmanın yanı sıra sesli ve görüntülü aramaya da imkan tanıyan Telegram, bilgisayarlardan da kullanımı mümkün.
BiP:
Turkcell’in geliştirmiş olduğu BiP uygulaması, sesli ve görüntülü aramaya hem grup üyeleriyle hem de bire bir şeklinde olanak sağlıyor. Bilgisayardan da erişimi mümkün olan BiP’in Windows ve Mac için geliştirilen uygulaması da var. BiP, hangi operatör olursa olsun bütün kullanıcılar kolayca erişim sağlayabilir.
SIGNAL:
Signal, whatsapp gibi mesajlaşma için uçtan uca şifreleme kullanıyor. Ayrıca mesajlar ya da kullanıcılar ile ilgili olan meta verileri kaydedilmiyor. Bu uygulama da, grup mesajlaşmalarına ve sesli mesajlarına ve sesli ve görüntülü aramalara imkan tanıyor. iPhone, iPad, Mac, Windows, Linux ve Androidle de uyumlu olarak çalışıyor.
VİBER:
Uzun bir süredir WhatsApp uygulamasının bir alternatifi olan Viber, sesli ve görüntülü arama özelliği bulunuyor. En fazla 250 kişilik grup açılabilirken Viber; mesajları, video ve sesli aramaları, fotoğrafları, videoları ve grup konuşmalarını konuşma uygulamalarında otomatik şifreliyor. Viber’i bilgisayardan erişebilmek de mümkün.
DEDİ:
BTİDER tarafından geliştirilen Türk yapımı bir uygulama olan Dedi, ücretsiz. Anlık mesajlaşma platformu olan Dedi, sesli ve görüntülü aramaya da olanak sağlıyor. Kullanıcılarına uçtan uca şifreleme desteği de sağlayan Dedi, açık kaynak kodlu bir yazılım olma özelliğine sahip.
WeChat:
WeChat, merkezi Çin olan teknoloji ve bilişim devi Tencent Holding’in 2011’de kullanıma açtığı uygulama. Donald Trump’ın son çalışmaları arasında yer alan ABD’de yasaklanması amacıyla yazı çıkarılan WeChat, e-devlet hizmetlerinden mobil ödemeye kadar pek çok farklı hizmet sunduğu için diğer anlık mesajlaşma platformlarının aksine Çin’e her şeyin uygulaması olarak bilinmekte.
LİNE:
2011 yılında Tōhoku felaketinin ardından Japonya’nın iletişim altyapısının ciddi hasar görmesinden sonra internet tabanlı bir iletişim için geliştirilen LINE, oyunlar ve antivirüs uygulamaları da dahil olmak üzere birçok ek uygulama da sunuyor.
ICQ:
90’lı yıllarda çocukluk geçirmiş olanlar yakından bileceği ICQ, geçtiğimiz senelerde mobil platform formatında bir geri dönüş yaptı. ICQ, WhatsApp’a direkt olarak rakip olduğu için avantajlı konumda. Sayısız katılımcıya açık olan kanal sohbetleri, görüntülü ve sesli grup sohbetleri, mesajlaşma grupları ile çok kaliteli alternatiflerden biri..
DISCORD:
Çoğunlukla Twitch yayıncılarının sık kullanması ile adını Türkiye’de duyuran Discord, bilhassa oyuncuların favori uygulamaları arasında. Normal bir mesajlaşma uygulamasına göre daha kalabalık kanallar ve sohbet odaları kurma olanağı sağlıyor. Gündelik kullanım için uygun olmamasına karşın yakın çevrenizde Discord kullanıcısı fazla ise tercih edilebilecek bir uygulama.