WhatsApp güvenilemez mi sorusu kullanıcıların aklını karıştırdı. Elon Musk tartışmanın fitilini attı. En meşhur mesajlaşma uygulamalarından biri WhatsApp ile ilgili güvenilirlik tartışmalarına Twitter’ın sahibi Elon Musk da dahil oldu. Musk WhatsApp’ın mikrofon ayarları ile ilgili tartışmalara katıldı. Aynı zamanda açık açık WhatsApp’ın güvenilmez olduğunu söyledi. Çok sayıda kullanıcı Musk’a destek çıktı ve uygulamayı sildi.
En meşhur mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ın güvenilirliği son günlerde sosyal medyada en çok tartışılan konulardan birisi oldu.
Twitter’da bir kullanıcı WhatsApp’ın aktif olmadığında bile telefonunun mikrofonuna eriştiğini iddia etti.
Bunun üzerine tartışmalara Twitter’ın sahibi Elon Musk da katıldı. Musk’ın dahil olmasıyla birlikte tartışma gündeme oturdu.
WHATSAPP Aktif Değilken Bile Mikrofonu mu Kullanıyor?
Foad Dabiri kullanıcı adı ile bir Twitter kullancısı telefonunun ekran görüntüsünü paylaştı. Aynı zamanda paylaşımına “WhatsApp ben uyurken arka planda mikrofonumu kullanıyor (ve bu sadece zaman çizelgesinin bir parçası!) Neler oluyor?” açıklamasını ekledi.
Twitter’ın sahibi Elon Musk, kullanıcının tweetine cevap verdi. “WhatsApp’a güvenilemez” açıklamasını yaptı.
Sonrasında Gannon Breslin isimli başka bir kullanıcı “WhatsApp’ın Meta-Facebook’a ait olduğunun farkında olmayan bu kadar çok insanın olması inanılmaz” yorumunu yaptı. Gannon Breslin isimli kullanıcıya yanıt Musk’ta cevap verdi. WhatsApp kurucularının Facebook’tan ayrılarak #deletefacebook yani ‘Facebook’u silin’ kampanyasını başlattığını hatırlatan bir cevap verdi.
Bir süre sonra Musk yeni bir tweet daha attı. Musk tweeti ile “Hiçbir şeye güvenmeyin” mesajı verdi.
Açıklama
WhatsApp uygulamasının mikrofon erişimi konusundaki güvensizlik aslında yeni değil. Zaten birçok kullanıcı bir süredir mikrofonun arka planda etkinleştirildiğini düşünüyordu. WhatsApp bu iddiayı araştırdıklarını söylemişti. Daha sonra da sorunun Android’deki bir hatadan kaynaklanıyor olabileceğini söylemişti.
Son olarakta Google’dan durumun düzeltilmesini talep ettiklerini söylemişti. Ayrıca şirket “Kullanıcılar mikrofon ayarları üzerinde tam kontrole sahiptir. İzin verildikten sonra, WhatsApp mikrofona yalnızca bir kullanıcı arama yaparken veya sesli not veya video kaydederken erişir. Ve o zaman bile, bu iletişimler uçtan uca şifreleme ile koruması sağlanmaktadır, böylece WhatsApp bunları duyamaz” açıklamasını da yapmıştı.
WhatsApp’ın açıklamasına bazı kullanıcılar cevap verdi. Benzer bir sorun yaşadıklarını söylediler. Aynı zamanda uygulamanın arka planda mikrofonu etkinleştirdiğini gördükleri an uygulamayı telefonlarından sildiklerini söylediler. Dünya çapında ortalama iki milyar aktif kullanıcısı olan WhatsApp 2014 yılında 16 milyar dolara Facebook’a satışı gerçekleşti. Elon Musk Twitter’ı satın aldı. Böylece Facebook ve Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg ile Musk rakip oldu. Sonrasında iki rakip zaman zaman birbirlerine karşı türlü suçlamalarda da bulunmaya başladı. Musk’ın Zuckerberg’i kampanya bağışları yaparak Demokratları desteklemekle suçlaması da bunlara bir örnek. Tüm bu iddiaların da aslında aralarındaki rekabetten kaynaklandığı da ihtimaller arasında.