AKİB yani Akdeniz İhracatçı Birlikleri derlenen verilere göre, geçtiğimiz sene 1 milyon 802 bin ton turunçgil ihracı yapıldı. Turunçgilde gerçekleştirilen bu ihracatla 2019 yılına kıyasla %24 artış göstererek ülkeye 933 milyon dolar değerinde gelir sağlandı. Geçtiğimiz sene en çok ihracı yapılan turunçgil ürün mandarin olurken, onu; limon, portakal ve greyfurt takip etti. Ülke açısından değerlendirildiğinde ise ihracatta Rusya öne çıktı. 410 milyon dolar değerinde ihracatın yapıldığı Rusya’yı; 106 milyon dolar ile Irak, 99 milyon dolar ile Ukrayna, onu da; 39 milyon dolar ile Romanya, 35 milyon dolar ile Polonya izledi.
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı olan Kemal Kaçmaz, “Turunçgil, ülkenin yaş sebze ve meyve dış satımında oldukça önemli bir görev üstlenmekte.” Dedi. Koronavirüs salgınına karşın 2020 yılında ülke ekonomisine oldukça önemli katkı sağladıklarını bildiren Kaçmaz, turunçgil dış satımında önemli gelişmeler yaşandığını belirtirken, 2020 yılında 933 milyon dolar karşılığında 1 milyon 802 bin ton turunçgil ihracatı yaptıklarını dile getirdi.
Kaçmaz, dış satım için yeni pazar arayışında olduklarını ve sektörde yaşanan gelişmelerin gelecek senelerde artarak devam edeceğini öngördüklerini ifade ederken, geçtiğimiz sene üretim alanlarının genişlemesine bağlı olarak ihracatın da artış gösterdiğini ifade etti.
2021’de yapması planlanan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresiyle birlikte çok büyük fırsatlar yakalayıp pazar ağını genişletmek ve üretilen kaliteli ürünlerin dünyada bilinirliğini artırmak istediklerini dile getiren Kaçmaz, sektör bazında 2021 yılında önemli dış satım projelerine imza atacaklarını, bu konuda çalışmaların da hızla sürdüğünü ifade etti.