Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı olan Fatih Dönmez, Türkiye’nin maden dış satımı için ocak ile eylül ayları arasındaki döneminde geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla % 48 yükselerek 4,38 milyar dolara çıktığını söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) binasında gerçekleştirilen “Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu-2020” toplantısında, konuşma yapan Bakan Fatih Dönmez, koronavirüse karşı aşıların yapılmaya başlamasıyla maden ürünlerine talebin yükseldiğini bildirdi.
Maden dış satımı 2021’de 4,38 milyar dolara çıktı
İçinde bulunduğumuz dönemde dünyada ve Türkiye’de enerji ve maden fiyatlarının rekor düzeylere çıktığına dikkat çeken Dönmez, “Bu süreçten elbette bizler de etkilendik ancak dünyanın geneliyle karşılaştırıldığında Türkiye, diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde toparlandı. Maden ihracatımız 2021’in ilk 9 ayında 4,38 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 48’lik bir artış gösterdi. Geçtiğimiz eylülde 584 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık. Geçen yılın aynı dönemine göre burada yakaladığımız artış yüzde 39 oldu.” şeklinde açıklama yaptı. Mevzu bahis süreçte Çin, ABD ve İspanya’nın en çok dış satım gerçekleştirilen ilk üç ülke olduğunu belirten Dönmez, Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan’ın da yeni pazarlar olarak Türkiye’nin ihracatına dahil olduğunu söyledi. Dönmez, madencilik alanının gayri safi yurt içi hasılaya desteğinin 2009 yılında 11 milyar lirayken, 2020 yılında 59,2 milyar liraya çıktığına vurgu yaptı.
Çevre ve sürdürülebilirliğin en çok önem verdikleri konuların başında olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Avrupa Yeşil Mutabakatı” kapsamında sektörlerin dönüşümünü sürdürülebilirlik temeliyle ele alıp yola devam edeceklerini ifade etti. Bakan Dönmez, Türkiye’nin bor, perlit, mermer, çimento ve benzeri ham maddelerinde dünyada en büyük rezervlere sahip olduğunu ifade ederek, “Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i elimizde bulunuyor. Bu tabii ki güzel ve faydalı bir bilgi ancak bunun altını doldurmamız gerekiyor. Ne ile ? Teknolojiyle, Ar-Ge ile daha fazla uç ürünle. Ülkemizde uç ürün sağlayan 1 adet bakır izabe,1 adet alüminyum izabe ,1 adet demir pelet tesisi var. Son yıllarda yapılan yatırımlarla Kurşun-Çinko İzabe Tesisi de çok kısa zaman sonra faaliyete geçecek inşallah.” şeklinde açıklamada bulundu.
Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu hakkında da konuşan Dönmez, madencilik sektöründe kadın istihdamının 2019 senesinde, 2010 senesine oranla % 106 yükselerek 5 bin 732’ye çıktığını, aynı dönemde erkek istihdamının da % 2 gerileyerek 117 bin 212’ye düştüğünü ifade etti.