İsveçli şirket H&M, Covid-19’un ardından internet üzerinden gerçekleştirdiği satışa yönelindiği için sahip olduğu beş bin mağaza için ne karar vereceğini düşünüyor. H&M uzun bir süredir Stockholm’ün ana meydanındaki Hennes & Mauritz (H&M) amiral mağazasında yeni denemeler gerçekleştiriyor. Yaptığı yenilikler özellikle altını çizerek diğer beş bin mağaza için ne yapması gerektiğini düşündürüyor.
İsveçli şirket yeniliklere hız vericek!
Financial Times’ın haberi doğrultusunda H&M, daha fazla insanı online alışveriş yapmaya iten Covid-19 salgınından sonra yeniliklere hız verecek. 2020 yılı atanan grubun kurucusu Persson ailesinin dışından olan yöneticilerden Helena Helmersson’ın düşüncesine gör en önemli şey müşteri etkileşimini ve iletişimini yükseltmek.
Helmersson, “Sahip olduğumuz fiziksel mağazalar ağı, güçlü yönlerimizden biridir. Mağazaların oynayabileceği farklı rollerdir. Bir mağazada ne tür deneyimler vardır? Çevrimiçi satış tedarik zincirinin parçası olabilirler mi? Keşfedilecek çok şey var… ” açıklamasında bulundu.
Fiziksel Mağazaların Beşte Dördü Kapandı
47 yaşındaki genel müdür Helmersson zor bir sene yaşadı. Salgın nedeniyle kapanmalar olurken fiziksel mağazalarının beşte dördü kapanan İsveçli şirket için internet üzerinden yapılan satışlar da yeterli olmadı. Mart ve nisan ayı toparlansa da yılbaşı devrinde tekrardan azalışa geçti.
Türkiye’de de şubeleri var
2015 yılından 2018 yılına kadar değeri düşen H&M hisseleri 2020 yılının Mart ayından itibaren ise % 50 oranında arttı. Satışlar, H&M’in mali senesinde Kasım’da sonuna kadar % 20 oranında azalışla 22,6 milyar $’a düşerken, vergi öncesi karlar da azaldı. Fakat yine de bir süre sonra gerçekleşen artış Helmersson’a göre ışığı görmek…
Geri Dönüşüm Hamlesi
H&M 2025 senesine kadar % 30 geri dönüştürülmüş malzeme tercih etmeyi ve bu şekilde sürdürülebilirlik çalışmalarının daha da yükseltmeyi planlıyor. Helmersson ayrıca farklı hizmetler veren çeşitli mağazaları da sunacaklarını ve müşterilerle etkileşimde olacaklarını vurguluyor. Helmersson, “Müşterinin yolculuğu sürekli gelişiyor. Bu süreci takip edeceğiz ve etkilemeye çalışacağız. Pandemiden önce perakende, yapılan işlem miktarına odaklıydı, şimdi ise konu müşteriye ilişki kurma biçiminiz” dedi.