Korona virüs ve ekonomik daralmanın gölgesinde girilen yeni yıl, beraberinde çeşitli zamları getirdi. Köprü ve otoyollarda yüzde 25 zam yapıldı. Asgari ücrete, işçi ve emekliye yapılan zamların oldukça üzerinde olan bu oran ile köprü ve otoyollarımız dünyanın en pahalısı olma unvanı pekişti. İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı Dr. Suat Sarı, Türkiye köprü ve otoyolların geçiş ücretlerinin, diğer ülkelere göre 8 kat fazla olduğunu belirtti.
Dr. Suat Sarı’nın belirttiğine göre; 2.7 kilometrelik Osmangazi Köprüsü’nde kilometre başına geçiş ücreti 7.38 dolara yükseldi. Türkiye’deki vatandaş yıllık kişi başı milli gelir bazında gelirinin on binde 8’i ile bu köprüden geçebilirken, bir İngiliz ülkesindeki benzer köprüden gelirinin on binde 1.2’si ile geçebiliyor. Bir Danimarkalı ise gelirinin sadece on binde 1’i ile ülkesindeki köprüden geçiş yapabiliyor. Dr. Suat Sarı, “Biz kazancımıza göre Avrupa’daki ülkelere ve ABD’ye göre yaklaşık 8 kat daha fazla ödüyoruz. Yaklaşık 9 bin dolar yıllık milli geliri olan bir ülkenin vatandaşı için bu geçiş ücreti kabul edilemez” dedi.
Dr. Suat Sarı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün işletme maliyeti içindeyken tren yolunun çalıştırılması gerekirken, hala çalışmadığı üzerinde durarak, “Bu köprüyü paramız yokken, yurtdışından borç paralara yapmaya gerek var mıydı? 10 sene sonra yapsak ne olurdu? Diğer ülkeler ihtiyacı olunca yapıyor. Bizde çok önce, olmayan paramızla yurtdışından borçlanarak yapılıyor. Öncelikler yanlış, geleceğimizi betona, demire gömüyoruz” dedi.
Dr. Suat Sarı ayrıca dünyada köprü ve tünellerde aynı gün gidiş gelişler ile haftalık ve aylık indirimli abonman uygulamaları yapılırken Türkiye’de neden böyle uygulamaların yer almadığını sorguladığını belirtti.