Türkiye Çevre Ajansının kurulması ve bazı kanunlarda düzenlemeye gidilmesine yönelik yapılan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda onaylanarak kanun haline geldi.
Bu yasayla beraber; çevre kirliliğinin önüne geçmek, yeşil alanların sayısının arttırılmasına ve korunmasına katkı sağlamak, dönüşümlü ekonomi ve atık sayısında azaltmaya gitme planlaması doğrultusunda kaynak sayısını ve verimini arttırmak ile ulusal ölçekte depozito yönetim sisteminin oluşturulmasına, çalıştırılmasına, gözlenmesine ve denetlenmesi konusundaki faaliyetlerde yer almak amacıyla Türkiye Çevre Ajansı kurulacak.
Bu kanunlara; atık kullanımın sıfıra indirgenmesi, motorsuz ve elektrikli araçların sıklaştırılması ve plastik içerikli ambalajların azaltılması ilkeleri de ekleneceğinden de söz ediliyor.
Sıfır atık idari sistemini kurarak belge sahibi olanlar; çeşitlerine göre ayrı şekilde biriktirdikleri atıklarını, Bakanlık tarafından verilmiş çevre lisanslı atık işleme kuruluşlarına geri kazandırmak amacıyla aktarabilecek.
Plastik poşetleri bedava verdiği veya Bakanlık tarafından kararlaştırılan usul ve esaslara uymayarak plastik poşet satışı yaptığı belirlenen ticari dükkanlara; depo kısmı hariç kapalı satış alanının her bir metrekaresi için 15,16 lira para cezası verileceği açıklandı.
Elektrikli scooterlardan alınacak olan işgal harcı fiyatının en ucuz tarife üzerinden hesaplanacağı belirtildi.
Çevre onayı ve lisans dışı faaliyetler, süresiz olarak durdurulacak.
Yetki belgesi almaksızın motor yağı değiştiren kuruluşlara 10 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Kara yolları üzerindeki bisiklet yol ve şeritlerinde, bisiklet ve elektrikli scooter kullanabilmek için 15 yaşını tamamlamış olmanın gerekeceği açıklandı.
Elektrikli scooter kullanımının otobanlarda, şehirlerarası kara yollarında ve en yüksek hız sınırı saatte 50 kilometrenin üzerinde olan kara yollarında da yasaklanacağı belirtildi.
İl özel yönetimlerinin ve belediyelerin, yaya yolu, bisikletle elektrikli scooter yolu, şerit, park ve şarj istasyonları yapacağını duyurdu.
Türkiye Çevre Ajansının depozito idare sisteminin hazırlanması ve çalıştırılması faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmet alımları, “ceza ve ihalelerden yasaklama” yargıları hariç Kamu İhale Kanunu’na bağlı bulunmayacak.
Bu yasayla birlikte, 2021 yılı “İstiklal Marşı senesi” olarak düşünüldü. Bu durumda 2021 senesi süresince tüm kamu, kurum ve kuruluşları; İstiklal Marşı’nın manasını ve Kurtuluş Savaşı’nın büyük önemini anlatmak gayesiyle, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların katılım göstermesiyle beraber İstiklal Marşı’nın kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma faaliyetleri düzenleyecek.