Türkiye, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, 2020 yılının eylül ve kasım döneminde 81 bin 421 tonluk fındık ihracatıyla 557 milyon 596 bin 680 dolar gelir elde etti.
Trabzon merkezli firmalar eylül ile kasım arası dönemde, 26 bin 460 ton fındık ihracatı karşılığında 178 milyon 217 bin 872 dolar döviz girdisi sağladı. Böylelikle toplam fındık ihracatının gelir bakımından yüzde 32’si gerçekleştirildi.
Yeni ihraç sezonunda en fazla fındık İtalya, Almanya ve Fransa’ya satılırken, Trabzon’dan fındık ihraç edilen ülke sayısı 52 oldu. İtalya’ya 53 milyon 483 bin 48 dolar, Almanya’ya 21 milyon 55 bin 617 dolar, Fransa’ya da 15 milyon 261 bin 127 dolar değerinde fındık satıldı.
Mehmet Cirav DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı olarak yaptığı açıklamada, sezonun ilk üç ayında fındık ihracatının önceki sezonlara oranla çok durgun seyrettiğini, bu durumun da tamamen koronavirüs salgınının firmalar üzerindeki psikolojik baskısından kaynaklandığını ifade etti. Mehmet Cirav, 2021 yılının ilk çeyreğinde aşının bulunması ve olumlu etkilerinin görülmeye başlamasıyla piyasaların da hareketlenebileceğini bildirdi.