Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervlerinde, Suudi Arabistan’ın depo hesabı ile bir yükseliş oldu. Ayrıca altında yaşanan değerlenme ile TCMB rezervlerine doping oldu. Böylece Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervlerinde geçtiğimiz hafta keskin bir yükseliş oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervleri 17 Mart haftasının başlangıcında 120 milyar dolardı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervleri 17 mart bitiminde 126,9 milyar dolara yükseldi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası net rezervleri 18,7 milyar dolardan 20 milyara yükseldi. Ek olarak, swap hariç net rezervde ise eksi 44,3 milyar dolar seviyesinden eksi 40,2 milyar dolar seviyesine yükseliş oldu.Aslında brüt rezervlerdeki ana artış elementi Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’ndan oldu. Yani Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun 5 milyar dolar seviyesindeki mevduatı geçtiğimiz hafta Pazartesi gününden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası hesaplarına girdi. Kısaca bu kalem asıl yükselişi sağlayan element oldu.
Altının TCMB Rezervlerine Doping Etkisi
ABD ve Avrupa kanadında yaşanan bankacılık krizi de rezervlere etki etti. Kısaca altında, ABD ve Avrupa’da yaşanan bankacılık krizi sebebiyle bir artış oldu. Güvenli liman arayanların ilk duraklarından olan altındaki yükseliş de rezervlere olumlu yansıdı. Bankacılık krizinin tavan yaptığı geçtiğimiz hafta altın yüzde 6’ya yakın yükselmişti.
ABD kanadında yaşanan 3 bankanın iflası sonrasında, Avrupa’da da bir panik havası olmuştu. Hatta Avrupa kanadında da Credit Suisse rakibi UBS tarafından satın alınmıştı. ABD’deki kriz sonrası Avrupa’da da bankaların hisselerinde keskin bir düşüş gerçekleşmişti. Hatta Credit Suisse batmaktan UBS’in satın alım kararı ile kurtulmuştu.
Bu gelişmelere ek olarak yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında da dikkat çeken bir gelişme oldu. Geçtiğimiz hafta söz konusu mevduatlarda dikkat çekici bir düşüş gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1,1 milyar dolar düştü. Böylece söz konusu mevduat seviyesi 186,4 milyar dolar oldu. Hatta pariteden arındırılmış halde, döviz mevduatları gerçek kişiler için 1.4 milyar dolar düştü. Ayrıca tüzellerde de 1.3 milyar dolar düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduatta da (KKM) artış oldu. Böylece kur korumalı mevduat 36,4 milyar TL giriş oldu. Böylece toplam mevduat miktarı 1,64 trilyon TL seviyesi ile yeni rekor seviyeye ulaştı.