Tarımsal destekleme bütçesinden önümüzdeki sene en çok pay % 29,5 ile hayvancılık sektörü için ayrılırken, bahsi geçen sektöre totalde 7 milyar 620 milyon TL destek ödemesi yapılması hedefleniyor. 2022 senesi Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derleme doğrultusunda, bitkisel üretimde destekler, tarım havzaları üretim ve destekleme modeli çevresinde ilçe seviyesinde ayarlanan ürün listeleri esas alınarak uygulanmakta. Hayvancılık sektöründe de kent ve bölge olarak ayrıştırılmış bir destekleme modeline geçiş yapılarak bölgesel kalkınma projelerinin uygulanmış olduğu civarlara has destekler fazlalaştırıldı. Su ürünlerinde de kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve verimliliğin artırılmasına ilişkin destekleme uygulamaları sürdürülüyor. Tarımsal destekleme bütçesi 2022 senesi için bu seneye kıyasla % 12,5 yükseltilerek 22,97 milyar TL’den 25,83 milyar TL’ye çıkarıldı.
Tarımsal destekleme bütçesinde en fazla paya sahip sektör: hayvancılık
Destekleme bütçesinden en yüksek paya sahip olan 7 milyar 620 milyon TL ile hayvancılık aldı. Hayvancılık sektörünün destekleme bütçesinden almış olduğu pay % 29,5 olarak kayıtlara geçti. Hayvancılığa bu sene için 7 milyar 366 milyon TL’lik bütçe ayrılmıştı. Hayvancılık, mazot ve gübre desteklerinin de içerisinde olduğu 7 milyar 300 milyon TL değerinde alan temelli tarımsal destek ödemeleri, 5 milyar 475 milyon TL ile fark ödemeleriyle 1 milyar 924 milyon TL ile tarım sigortası destekleme hizmetleri geldi. Bahsi geçenlerin dışındaki tarımsal amaçlı desteklere 1 milyar 298 milyon TL bütçe ayrılırken, kırsal kalkınma amaçlı olan tarımsal desteklemeler için 1 milyar 850 milyon TL ve telafi edici ödemelere ise 367 milyon TL ayrıldı.
Verim kaybına 1 milyar TL’lik bütçe
Kuraklık sebebi ile üreticilerin yaşamış olduğu verim kaybının karşılanması amacıyla 1 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yeni bir kanun yayımlandı. Kararın; kuru koşullar altında arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, mercimek, nohut gibi ürünleri eken ve bu ürünlerde % 30 ve daha fazla verim kaybı yaşayan çiftçilere destek olması hedefleniyor. Tarımsal destekleme sisteminde, desteklenecek olan ürünler ve destekleme birim tutarlarının kurulacak bir sistem ile düzenli bir şekilde yapılacak etki analizlerinin sonuçları doğrultusunda her sene tekrar belirlenmesine ilişkin çalışmalar sürüyor.