AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, 2020 yılının afetler açısından iz bırakan, zorlu bir sene olduğunu, sigorta şirketlerinin afetler sebebiyle totalde 2.2 milyar TL zarar ödediğini söyledi. Ölken, doğal afetlerin dünyada ve Türkiye’deki bilançosu üzerine açıklamalar yaptı.
Açıklamanın detayları
Yavuz Ölken, 2020 yılında, DASK, TARSİM ve tüm sigorta şirketlerinin üstlendiği doğal afetler sebebiyle total sigortalı zararın 2.2 milyar TL’ye ulaştığını, 2019’a kıyasla afet zararlarında % 100 oranda yükseliş olduğunu belirtti. Ölken, eskiden doğal afet sezonlarının olduğunu, ancak artık olmadığını ve her an olabileceğini söyledi. Ölken, kuraklık deyince akla tarım sigortası geldiğini, oysa biz ilk kez geçtiğimiz sene kuraklık sonucunda oluşan yangınlarda İskenderun ilçesi ve Ayvalık ilçesindeki konut, işletme hasarlarını ödediğini dile getirdi. Ölken, geçen senede dolu, hortum, fırtına, sel, su baskını gibi doğal afetlerin sonucunda oluşan hasarlar sebebiyle 350-400 milyon TL hasar ödemeleri yaptıklarını söyledi. Sel dediğimizde araçlar, işyerleri, konutların zarar gördüğünü ve şimdi ise can kayıplarının başladığını belirtti. Ülkemizde ilk defa hortum, siklon olarak adlandırdığımız atmosferik hareketler gördüğümüzü dile getirdi.
Hasarlar Devletin Üstüne Kalıyor
Ölken, sigortalanma oranı az olduğundan dolayı hasarların devletin üstüne kaldığını söyledi. Doğal afetlere karşı TARSİM, DASK ve sigorta şirketlerinin varlığını dile getirdi. Bu söz konusu üç sistem ile birlikte varlıkların korunmasını sağlamaya çalıştığını da ekledi. Ölken, örnek olarak tarım sigortaları 950 milyon mertebesinde olan bir hasarı karşıladığını, totalde 2.2 milyar TL’lik sigortalı zarardan bahsettiğimizi ve Türkiye için bu rakamı hafife almamamız gerektiğini söyledi. Çünkü sigortalanma kaskoda % 35 oranında, konutta % 35 oranında, DASK’ta % 55 ila %57 oranı aralığında, bitkisel tarım sigortalarında % 20 oranında. Sigortalı masraf 2.2 milyar TL ise, total zararın 6 milyar ila 7 milyar TL olduğunu söyledi. Sigorta alınmış olsaydı bu 6 milyar ila 7 milyar TL’nin tamamını sigorta sisteminin karşıladığını belirtti. Aradaki 3 milyar ila 4 milyar TL fark üzülerek vatandaşın, çiftçinin, küçük işletmelerin ve devletin üzerinde kaldığını söyledi.
Sigortaya Talep Arttı Mı?
Ölken, fazlalaşan afetler ve yarattığı zararlar sigorta ile olan talebi artırdı mı? Sorusunu cevapladı Ölken, sigortalanma talebinin fazlalaştığını görmeye başladığını, bunun bir fırsat olduğunu söyledi. Fakat sorunun başka olduğunu, örnek olarak İzmir depremi sonrası DASK, konut, işyeri sigortalarına istek fazlalaştı, şu anda eski normale döndüğümüzü, bizlerin hızlı hareket ettiğimizi ancak çabuk bıraktığımızı söyledi. Örneğin, Ege bölgesinde tarımı etkisi altına alan çok fazla olay olduğunu ancak baktığımızda Ege bölgesinde seralarda sigortalanma % 5 ila % 10 oranlarında olduğunu, oysa devlet destekli tarım sigortası imkanı olduğunu belirtti. Ölgen, sigortalıların, hatırlaması gereken şeyin, belki her bin TL’yi, iki buçuk TL’ye koruyacak bir yapı olduğunu 2-3 sene zarar olmadığını diye, sigortadan vazgeçmememiz gerektiğini söyledi.
Yavuz Ölken, 2021 yılı afetler açısından hızlı bir şekilde başladığını ve İlk 45 gün Ege, Marmara, Akdeniz’de yoğun olan yağışlar, sel, seylap, dolu, fırtına, kar ağırlığı gibi risklerin arttığını ve afetlerin artık ani ve beklenmedik olma özelliğini yitirdiğini olağan dışı bir profilede olduğunu söyledi. En son İzmir Çeşme, Urla ve Kuzey Ege sahillerinde yaşanan hortum, fırtına, dolu olayları sonucunda beş binin üstünde zarar dosyası açıldığını söyledi. Varsayılan hasar tahmini 250 milyon TL olduğu varsayıldığını söyledi.