Ülkemizin en geç nüfusuna sahip olan vilayetimiz Şanlıurfa, ayakkabı üretiminin merkezi haline gelecek. 13 fabrikamız ayakkabı üretimine başlamış bulunmakta, 6 fabrikamızda ayakkabı üretimine hazırlanıyor. Bu fabrikalarımız sayesinde toplam yedi bin beş yüz gencin istihdamı planlıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü projeyle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank, son gelişmeleri sosyal mecralardan bize duyurdu. Bakan Mustafa Varank, Cazibe Merkezlerini desteklemek için yapılan programın meyvelerini verdiğini ifade etti. Ayakkabıcılar Sanayin Bölgesi’yle yeni bir ekosistem oluştu. 13 Fabrikamız ayakkabı üretimine başlamışken 6 fabrikamızın da bu yolda ilerlediğini ve bu durumun Türkiye’nin en geç ili Şanlıurfa’nın istihdamını oluştururken ihracata da kapı açtıklarını söyledi.
Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi, Şanlıurfa’da 2017’de başlatılmıştı. İlk ayağı 2019 yılında tamamlanmış bulunuyor. İnşa ettiğimiz on üç fabrikamıza yoğun ilgi gelmesi projenin ikinci aşaması için bir köprü oldu. Bu ilgi, talep doğrultusunda altı yeni fabrikamız daha inşa edildi. Senelik 30 milyon çift ayakkabı üretimi hedefleniyor. Çalışan insan sayımız 3000’den 7500’e çıkması hedefleniyor. Kadın istihdamını da %40 ‘a çıkması planlandı. İki senede tamamlanan ilk aşama 23 milyon Türk Lirasına mal oldu. Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi’nin 15,5 milyon Türk lirası gideri de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılandı.
5 MİLYON ÇİFT AYAKKABI
Bakanlıktan gelen bilgilendirmeye göre, Şanlıurfa OSB 2. Kısmında on üç fabrika binası ve yan ürünlerinin tedariki için yedi işlik yapılmış bulunmakta. Fabrikanın tamamı il dışından gelen yedi firmaya belli istihdam taahhütlerine karşılık verilmiştir. 2019 senesinin sonunda üretime başlayan fabrikalarda pandemi olmasına rağmen istihdam edilen kişi sayısı 700’e çıktı. Kadın istihdamı da %25 olarak kayıtlara geçti. Firmaların ayakkabı imalat kapasitesi on milyon çiftte çıktı. Üretimin yaklaşık 5 milyon çift ayakkabısı doğrudan ihraç ediliyor.
İSTANBUL’DAN ŞANLIURFA’YA
Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesinin olumlu sonuçlanmasının ardından Şanlıurfa’ya yeni bir ekosistem oluşturuldu. Sektörün temel imalatçılarından birisi, İstanbul’daki üretimin Şanlıurfa’ya taşıma kararı aldığını duyurdu. Üretime başlayan firmada gelecek vadede 1000 yeni istihdam planlanıyor. Sektörün ihtiyacı olan hammadde gereksinimini Şanlıurfa’da bir işletme kolları sıvadı. 40 milyon Türk Lirası suni derinin üretimi için gerekli olan tesisin yatırımı için OSB’den yer alma süreci başladı.
KADINLARIN SESİYİZ
Proje kapmasında açılan fabrikalarımızın birisinde kalite kontrol elmanı olarak görev alan Kübra Akyıldız, ilk defa bir işte çalıştığını belirterek, kadınların özellikle böyle işlerde çalışmasının çok gurur verici olduğunu ve kendi ayaklarının üzerinde durmak iyi hissettirdiğini belirtti. Tam 11 ay işsizken fabrikanın kendisine ekmek teknesi olduğunu anlatan makineci Ebru Urluk, “Üç aydır burada çalışıyorum. İşimi severek yapıyorum. Kadınlar artık ekonomide de var. Biz buradayız diyoruz. Biz burada kadınların sesiyiz.” İfadelerini kullandı.
ÖZGÜVENİMİZ TEKRAR YERİNE GELDİ
İstanbul’da kuaförlük yapan daha sonrasında ailesiyle birlikte Şanlıurfa’ya yerleşen saya ustası Mehmet Salih Öcal, eşinin de çalıştığını ve özgüvenlerinin yerine geldiğini ve çıraklıktan usta olduklarını belirtti. Daha önceden de İstanbul’da ayakkabı ustası olduğunu söyleyerek Ustabaşı Eyüp Şimşek, burada bulunan insanlara işi öğrettiklerini, ustaların en büyük hazzının, insanlara bir mesleği öğretmek olduğunu dile getirdi.
ÜRETİM DURMADI
İşletmesini Şanlıurfa’mıza taşıyan fabrika sahibi Halil İbrahim Yılmaz. Altıncı bölge teşviklerinden faydalandıklarını söyleyerek “Ayakkabıcılıkla ilgili hiçbir bilgisi olmayan gençleri zanaatkar, meslek edindirdik. Dünyada pandemi sebebiyle üretim durmuş olsa bile Şanlıurfa’mızda üretim durmadı. Şu anda sekiz yüz elli kişiyle çalışmaktayız.”
YÜKSEKOKUL KURULACAK
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Şanlıurfa’nın genç ve çalışmaya elverişli bir nüfustan oluştuğunu belirterek ayakkabı üretiminin başlamasıyla birçok gencimizi iş sahibi yaptıklarını, söyledi. Sektöre kalifiye elaman kazandırılmasının önemini belirten Hasan Maral, “Harran Üniversitesi, Ayakkabıcılık MYO kurulması yönünde girişimlere başlamış bulunmakta. YÖK’ten gerekli onaylar alındı.” Bilgilerini bize aktardı.