Türkiye’de kitap pazarı 2020 senesinde %11,26 gerileme gösterirken ithal yayınların cirosu kurda yaşanan artışlar yüzünden %50’nin üzerinde artış kaydetti. Kültür yayınları 2020 yılında %4,81 daralma gösterirken akademik yayınlar %1,17 arttı. Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından yayımlamış olan Türkiye kitap pazarı raporuna göre, pandemi sebebiyle Türkiye’de 2020 yılı perakende kitap pazarının büyüklüğü %11,26’lık bir gerileme ile 7.9 milyar liraya düştü.
Sesli ve online kitap satışlarında yükseliş görüldü
Geçen senede sesli kitap satışlarında ve dijital veri tabanlarına aboneliklerde yükseliş gerçekleşirken, online kitap satışlarında da yükseliş görüldü. Rapora göre geçen sene 433 milyon 213 bin 632 adet kitap üretimi yapıldı. Geçen senede TÜİK’in Açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi geçen sene Sonuçları doğrultusunda, nüfusun 83,6 milyon olduğu Türkiye’de insan başına düşen kitap sayısı 6,9’dan 7,3’e yükseldi.
Söz konusu raporda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, koronavirüsten bağımsız biçimde, 2020- 2021 eğitim-öğretim senesi için ilk kez 17,5 milyon öğrenci için parasız yardımcı kaynak kitap dağıtımı yapma kararı vermesi, piyasayı eksi yönde etkisi altına alan, endişe verici bir gelişme olarak vurgulandı.
Kültür yayınları daraldı akademik yayınlar gelişti
Piyasanın lokomotifi olarak bilinen eğitim yayıncılığı geçen senede üretimde sabit bir biçimde devam ederken ciroda ise ilk kez azalış yaşadı. Bu alanda ciro geçen seneye kıyasla % 25,99 oranında azalış gösterirken total ciro içerisindeki payı da % 52,99 oranından % 44,20 oranına düştü. Kültür yayınları geçen sene de % 4,81 oranında daralırken akademik yayınlar % 1,17 oranında yükseliş gösterdi. İthal yayınlar ise döviz kurlarındaki yükseliş sebebiyle koronavirüs senesinde % 55 oranında gelişti.
Kitap piyasasında dijitalleşmenin ayak sesleri
Pandemi döneminde sesli kitap, e-kitap, dijital buluşmalar, dijital kitap kulüpleri ve dijital söyleşilere büyük ilgi gördü. Geçen sene de piyasa paylarında koronavirüsle beraber yükselen sesli kitap satışları, ilk kez pay olarak yüzde 1,10 gelişme kaydetti. Üstelik ilk kez bu sene dikkatli ölçümlerle hem eğitimde, hem de yüksek eğitimde ve üniversite kütüphanelerinde dijital veri tabanlarına aboneliklerle beraber piyasanın yüzde 10,19 düştü.