Geçtiğimiz hafta merkezi İstanbul olan operasyon toplamda 8 ili kapsamıştı. İstanbul Mali Suçlar ile Mücadele Müdürlüğü’nün ekipleri savcılığın talimatı ile gözaltına alınan şüphelilerden 54 tanesi tutuklandı. Soruşturma dosyası incelendiğinde, şebekenin bir bölümünde, sahte altın üretimi gerçekleştiren atölyelerin yetkilileri bulunurken, bir bölümünde de üretilen sahte altınların pazarlamasını yapan kişiler bulunuyor. Dosyaya göre, bir süredir teknik ve fiziki olarak takip altında olan şebeke üyelerinin hemen hemen bütün hareketleri kayıt altına alındı. Üretimi yapılan sahte altınların pazarlamacısı olduğu iddiası ile gözaltına alınan Burak G.’nin 24 saatlik aralar ile iki ayrı ilde satışını yapmaya çalıştığı sahte altınlar ile ilgili detaylar ise oldukça dikkat çekici.
Burak G. İsimli şahıs geçtiğimiz 19 Kasım tarihinde İstanbul’da, sahte altınlarla çantasını doldurup Ankara’ya yol aldı. G.’nin amacı Çankaya ve Etimesgut’taki kuyumculara altınları satmaktı. G., söz konusu gün saatte, kuyumcu E. N.’nin dükkânına giriş yaptı. G.’nin dükkanına girdiği sırada dükkanda başka müşteriler de bulunuyordu. Burak G., takı kutusunun içinden çıkardığı 8 gram ağırlığındaki bir bilekliği E. N.’ye satmak istediğini dile getirdi. Kuyumcu N., dükkânın da kalabalık olması sebebiyle Burak G.’den aldığı bilekliği ayrıntılı bir şekilde inceleyemeden 880 TL’lik ödemeyi gerçekleştirdi. Fakat, G.’nin dükkândan ayrıldıktan 10 dakika sonra E. N., Burak G.’den aldığı bilekliği minek taşına sürüp ayar suyu ile kontrolünü yaptı. E. N., o anda dolandırıldığını fark etti. Altın diye almış olduğu bilekliğin, gümüş olduğunu anladı.
Burak G., ilk vurgununu yaptıktan 2 saat sonra bu defa Etimesgut’ta E. K.’ya ait olan kuyumcu dükkânına gitti. Burak G., E. K.’ya da 900 TL değerinde bir sahte bileklik sattı. Ankaralı kuyumcuların arka arkaya sahte altın ile dolandırılmaları kuyumcuları toplu olarak harekete geçirdi. Her işyerindeki kameralar ile Burak G.’nin görüntüleri alınarak diğer kuyumculara dağıtıldı. Bu görüntülerin ulaştığı illerden biri olan Zonguldak’ta Kuyumcular Odası Başkanı olan Çetin Çelik, aynı gün içerisinde ilde bulunan kuyumcuların olduğu WhatsApp grubunda söz konusu görüntüleri paylaştı ve esnafa dikkatli olma çağırısında bulundu.
Ankaralı birden fazla kuyumcuya sahte altın satan Burak G., görüntüsünün alındığından habersiz bir şekilde 20 Kasım tarihinde Zonguldak’a gitti. Bu defa çoğu kuyumcunun yer aldığı çarşıdaki L. O.’nun işyerine gitti. Burak G., L. O.’nun tezgâhına, düğününde takıldığını iddia ettiği altınların içinde olduğu takı kutusunu koydu. G., kutudaki sahte bilekliği L. O.’ya uzattı. L. O., bilekliği eline aldığı anda sahte olduğunu fark etti. L. O. bir yandan elindeki sahte bilekliğe bakarken, diğer taraftan da bir gün öncesinde gruba gönderilen görüntülere göz attı. L. O., karşısındaki kişiyi tanıdı fakat G.’nin durumu anlamaması için uğraştı. L. O., Burak G.’yi çarşıda bulunan başka dükkânlarına götürme bahanesiyle dışarı çıkardı. Planı Burak G.’yi yakalatmak olan L. O.’nun planını Burak G. saniyeler sonra anladı ve kaçtı. Birçok kuyumcu Burak G.’yi çarşı içerisinde kovaladı. G.’nin kaçmak için bindiği aracın plakasını alan polis birkaç saatte aracı buldu.
Teknik takibe alınan şüphelilerin telefon kayıtlarında ise ilginç konuşmalara rastlandı. Hakkında tutuklama emri çıkarılan Burak G., Ankara’daki kuyumculara sahte altın sattıktan sonra alınan görüntüsü İstanbul’da bulunan kuyumcuların da eline geçti. S. Ş. adlı kuyumcu, Burak G.’ye, görüntülerinin kuyumculara yayıldığını söyledi. Ayrıca S.Ş., Burak G.’ye patentli malları sattığı için tepki gösteriyor.