Koronavirüs salgınının ilk aylarında hastalığı hafif geçirdiği veya herhangi bir belirti göstermeden atlattığı teşhis edilen çocuk vakalarda son zamanlarda ağır tablolar ile karşı karşıya olduklarını belirten Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı olan Prof. Dr. Derya Alabaz, “Ebeveynler, hastalığı hafife almamaları gerekiyor.” diyerek uyarıda bulundu. Alabaz, bağışıklık sistemi düşük çocuklarda hastalığın daha ağır geçirildiğini ve bahsi geçen çocukların daha fazla hastaneye yatışının yapıldığını, görünenin tam tersi çok sağlıklı olan, daha önce hiçbir sağlık problemi yaşamayan çocukların da artık koronavirüs sebebiyle oldukça ağır yoğun bakım şartlarına geldiği hatta hayatını kaybeden vakaların bulunduğunu ifade etti.
Pozitif olan çocuk vakaların hayatlarının gelecek senelerinde ne gibi problemlerle karşılaşacaklarının halen bilinmezliğini koruduğunu belirten Alabaz, Kovid-19 vaka sayılarında yaşanan artış ile çocuk vakalarının da arttığını ifade ederken durumun okulla değil halkın virüs konusundaki farkındalığının düşük olmasından kaynaklandığını vurguluyor. Çoğu vakanın okuldan değil aile fertlerinden enfekte olduğunu da sözlerine ekledi.
Çocukların belirtilerinin az olması sebebiyle geç fark edilebilen vakalar bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Alabaz, gelen vakaların yoğun bakımda çok başarılı bir biçimde tedavi göreni de geç gelip kaybedilmiş olanının da var olduğunu bildirirken, bunların yalnızca sağlıklı olmayan ya da bağışıklığı düşük çocukların olmadığını, sağlıklı çocuklardan da gelemeden kaybedilmiş ani kayıpların olduğunu ifade etti.
Hafta sonu kısıtlamaları ile birlikte bu durumun biraz azaldığını fakat aşılama çalışmaları başlatıldığı zaman çocukların da mutlaka göz önünde bulundurmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Derya Alabaz, son zamanlarda gelen vakaların öncesinde koronavirüs geçirmiş, üzerinden bir ay geçtikten sonra multisistem, tüm organları tutarak bağışıklık sisteminin yarattığı yan etkiler ile kalp, bağırsak sistemi ve diğer damarların tutulumu ile geldiklerini vurgularken bahsi geçen durumun yönetiminin çok zor ve bir o kadar da tehlikeli olduğunu dile getirdi.
Ebeveynlerin dikkatli olması gerekli konularla ilgili bilgi veren Prof. Alabaz, çocuklarda tekrarlayan ateşlerin çıkabileceğini, halsizlik hissinin, iştahsızlık durumunun, ishalin, baş ağrısının, çarpıntının, çabuk yorulma, öksürük ve cilt döküntüsü gibi durumların olabileceğini, bu şekilde koronavirüs geçirmiş ailelerin sağlıklı olan çocuklarında ortaya çıkabilen yeni durumlarda da herhangi bir tanıya gidilemezse mutlaka Kovid-19 arkası sendromlarının düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Alabaz, çocuklara ortak kullanılabilen top, kalem gibi cisimlerin tehlikeli olduklarını ve maske takmanın önemini ailelerin anlatmasının gerekli olduğunu dile getirdi.