ABD kanadındaki bankacılık krizi sonrasında Avrupa’da da etkilerini göstermişti. Hatta hafta sonunda bankacılık sektöründe bir gelişme gerçekleşti. UBS bir anlaşmayla Credit Suisse’i satın aldı. Ancak bu anlaşmanın ardından bankacılık krizini yatıştırma ve güven tahsisi adına çabalar etkili olmadı. Bunun için gerçekleştirilen olağanüstü küresel çabalar ne yazık ki finans piyasalarındaki endişeleri yatıştırmadı. Piyasalarda son gelişmeler içinde bu haber en çok gündeme gelen haberlerdendi.
İsviçreli banka UBS, geçtiğimiz gün rakibi Credit Suisse’i satın aldı. Hatta UBS bu satın alım için 3 milyar frank (3,3 milyar dolar) ödemişti. Hatta UBS hisseleri dün yüzde 16’lık düşüş sonrasında kayıplarını telafi etti. Ancak Credit Suisse hisseleri düşüş yaşadı. Hatta hisseler yüzde 62 düşüş ile 0,7 frank oldu. Yani anlaşma fiyatının da altına geriledi. Ne yazık ki bu düşüş diğer bankaların hisselerine de sıçradı. Hatta Stoxx 600 bankacılık endeksi yüzde 3,4 düştü. Böylece bu yılki kazanç da silinmiş oldu. UBS ve Credit Suisse satın alım anlaşması sonrasında hem küresel hisse senedi piyasalarında hem de hisse senedi vadeli endekslerinde düşüş gerçekleşti.
Piyasalarda Güvenli Liman Arayışı
ABD’de geçtiğimiz hafta sert bir dalgalanma yaşayan 2 yıllık tahvil getirisi erken saatlerde yükselmişti. Ancak sonra işler tersine döndü ve tekrar düştü. Çünkü yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi. Bu sebeple 10 yıllık tahvil getirisi de Eylül’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Gelişmeler sonrasında şu an piyasa dikkatini Fed’in bu hafta para politikası toplantısına çevirdi. Hatta Prestige Economics Yöneticisi Jason Schenker “Önemli bankacılık riskleri nedeniyle Fed faiz artışlarını öteleyebilir.” ifadesinde bulundu.
Almanya’da ise üretici fiyatları beklentileri aştı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geriledi. Aslında şubat ayında bir önceki ayla kıyaslandığında yüzde 0,3 geriledi. Ancak üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 15,8 artarak beklentilerin üstünde açıklandı. Ayrıca enerji fiyatlarında gerçekleşen düşüşe rağmen Şubat ayında beklentilerin üstünde gelen veri dikkat çekti.
Aslında beklenti ÜFE’nin Şubat’ta aylık yüzde 0,5 düşmesiydi. Ayrıca yıllık bazda da 14,5 artış beklenmekteydi. Buna ek olarak ÜFE’de yıllık bazda artışın, üst üste beşinci ayda da yavaşlaması dikkate değer bir nokta oldu. Ayrıca doğalgaz dağıtım fiyatlarında Şubat ayında yıllık yüzde 38,9arttı. Hatta elektrik fiyatları da yıllık bazda yüzde 27,1 arttı.
İlaveten, ÜFE enerji fiyatları haricinde Şubat ayında yıllık yüzde 10,2 arttı. Aslında bu verinin önemi üretici fiyatlarının, enflasyonun gelişimi için bir gösterge olmasından geliyor. Almanya kanadında Ocak ayında yüzde 8,7 olan yıllık bazdaki enflasyon, değişmemişti. Ayrıca Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), enflasyonun 2023 yılında yüzde 7,2’de kalmasını bekliyor.