Altının gram fiyatı, bu haftaya yatay başlamasından sonra 413 TL’den işlem gördü. Geçtiğimiz haftanın son işlem zamanında altının ons fiyatına paralel değer yitiren gram altın, günü bir önceki kapanışın % 1,4 oranın altına indi, 412,9 TL’den tamamladı. Gram altın, bu haftaya yatay başlangıç yapmasından sonra saat 10.05 itibarıyla önceki kapanışın biraz üstünde 413,2 TL’de dengelendi. Çeyrek altın 677 TL, Cumhuriyet altını da 2.765 TL’den satışı yapıldı. Cuma günü % 2 oranında değerini yitirmesinden sonra bugün artış durumuna gelen altının ons fiyatı, bir önceki kapanışın % 1,1 oranının üstünde 1.754 $ düzeyinden alıcı buldu.
Anadolu Yatırım tarafından yapılan teknik analizde, 1720 ila 1765 aralığı takip edilirken, “ABD 10 yıllık faizlerinin %1,61’e kadar yükselmesinin etkisiyle Cuma günü 1717 dolara kadar gerileyen ons altında ABD 10 yıllık faizlerinin %1,40’lara gerilemesi sonrasında yaşanan tepkide bu sabah işlemler 1752’den geçmekte. Tepkinin güçlenmesi için 5 günlük ağırlıklı ortalamaya da denk gelen 1765 üzerine yerleşmeli. Aşağıda ise 1720-1700 destek bölgesini takip edeceğiz. 1700 altına gerilemede 1650 riski oluşabilir. Ons altının fiyatında ABD 10 yıllık faizlerinin seyri belirleyici olmaya devam edecek” denildi.
Şeker Yatırım tarafından yapılan altın analizinde de, “Son 2 günkü düşüş hareketinden sonra düzeltme deneyen altında alımların devam etmesiyle 1764 direnci hedeflenebilir. Bunun üzerinde 1785 ikinci direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise kanalın alt bandı olan 1735 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir” diye belirtiliyor.
$/Lira’da, ABD 10 senelik tahvil getirisinin hızlı bir biçimde yüzde 1,6 düzeyinin üstüne çıkmasının ardından yaklaşılan yüzde 7,5’li düzeylerinden getirilerdeki artışın durmasıyla 7,4’ün altına doğru sınırlı bir azalma yaşıyor. Piyasalarda ABD tahvil getirileri ilk başlarda gelişme olmak üzere yoğun iç ve dış veri gündemiyle Covid-19 kısıtlamalarının bir bölümünün önlemlerinin bazılarını gevşetmeyi öngördüğünü kabine toplantısı izleniyor. Söz konusu dalgalanmanın büyük bir kısmı her ne kadar ABD tahvil getirisi kaynaklı olsa da son zamanlarda mevcut ekonomi politikalarının devamlılığı ile alakalı kaygılar da bankacılara göre liradaki baskıyı biraz daha yükseldi.
$/lirada geçen iki hafta önce takip edilen en alçak düzey olan yüzde 6,9 oranından başlayan artış 7,4850’e kadar devam etti. Bu artışla beraber lira bu seneki kazanımlarının hepsini yitirdi. Asya borsaları, geçtiğimiz hafta ABD Hazine tahvil getirilerinde meydana gelen süratli artıştan sonra tahvil piyasalarındaki dalgalanmaların bir miktar dinmesine paralel olarak arttı.
ABD canlandırma paketi hakkında ilerleme de küresel ekonomi hakkındaki pozitifliği desteklerken petrol fiyatlarının artışına sebebiyet verdi. On senelik Hazine tahvil getirisi US10YT=TWEB geçtiğimiz haftanın doruğu olan yüzde 1,61 oranını görmesinden sonra yüzde 1,40 düzeyinde izledi. Tahvilin getirisi geçtiğimiz hafta on bir baz puan artarak senenin başlangıcından bu zamana kadar 50 baz puan yükseliş kaydetti.
$/lira saat 09.03’te 7,3700 / 7,3900 düzeyinde işleme uğradı. Aynı saatte euro/lira 8,9055 / 8,9304, sepet bazında lira ise 8,1380 / 8,1604 seviyesinde bulunuyor. Kasım’ın başında 570 düzeyinde olan ve son devirde 300 baz puanın altında kalıcı bir yolculuk yapmaya başlayan beş sene vadeli CDS Cuma günü bir ay aranın ardından ilk defa 300 baz puanı geçti. CDS artışına devam ederek bu sabah aynı saatte 318/324 düzeyinde.
Piyasalarda izlenen ana gündem maddeleri arasında ABD ve AB ile bağlantıları da önemini korumaya devam ediyor. Bazı yatırımcılar lirada görülen değer kaybını geçici ve ABD’nin de bu söz konusu olayla ilgilenme zorunda olduğu bir süreç olarak düşünülürken bazı yatırımcılar ise ekonomi politikalarının devamlılığıyla alakalı kaygılara tekrardan değer kayıpları bekliyor. Öngörülerin birbirinden bu kadar farklı olması ise volatiliteyi beraberinde getiriyor. Yüzde 17 düzeyindeki politika faizinin uzun süre beklenen enflasyonu doğrultusunda gelişmekte olan para birimleri içerisindeki en yüksek reel faizlerden birini tanıtması işlemcilere göre liradaki süratli değer kayıplarına karşın yine de “avantaj” sağlıyor.
Fakat aynı zamanda yüksek faiz hala siyasi tartışmaya sebebiyet veriyor ve son zamanlarda siyasetçilerin duyurularıyla birleşerek lirayı baskılayan bir öge olmayı sürdürüyor. Rezerv tartışmalarıyla gündemde olan Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın tekrardan kabinede görevlendirmede olma olasılığıyla alakalı iddialar geçtiğimiz hafta piyasanın gündemine yer aldı.
Veri Gündemi Yoğun
- Piyasada bugün geçen senenin tamamına ve son aylarıyla alakalı büyüme verileri yakından izlenecek.
- Reuters 19 kurumla gerçekleştirdiği anket doğrultusunda Türkiye ekonomisinin son aylarda iç istekteki seyrin etkisi ile güçlü performans göstererek yüzde 7,1 oranında gelişmesi, geçen sene ise ekonominin yüzde 2,3 oranıyla devletin yüzde 0,3 oranında olan amacının da üstünde gelişmesi öngörülüyor.
- Piyasalarda ayrıca İTO öncü enflasyon verileri, Türkiye ve dünyanın öncü ekonomileriyle alakalı PMI verileri de yakından izlenecek.
- Piyasada haftanın kalanında Çarşamba günü TÜİK’in duyurduğu enflasyon verileri ile aynı gün TCMB’nin yapması planlanan yatırımcı toplantılarını da takip edecek.