Piyasa gündemi içinde ABD’den gelen borç limiti gelişmeleri ön planda. Ayrıca yurt içinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu var. Hatta TCMB’den bir açıklama geldi. “Kredi kompozisyonu hedeflenen yönde değişiyor.” Kısaca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, şu şekilde durumu özetledi. Hedef odaklı kredi politikasının sonucuyla kredi kompozisyonunda hedef yönünde değişim gerçekleşiyor. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası “Finansal İstikrar Raporu” kapsamında şu ifadelere yer verdi. “İhtiyaç kredilerinin, faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisi uygulamasına dahil edilmesi sonrasında ihtiyaç kredisi büyümesinin yavaşlamaya başladığı görülmektedir”
Ayrıca söz konusu rapor içeriğinde aşağıdaki detaylar öne çıktı.
“Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini desteklemek amacıyla atılan adımlar sonucunda TL ticari kredi faiz oranları belirgin biçimde politika faizine yakınsamıştır.” Ayrıca şu ifadeler yer aldı. “YP kredi kullanan firmaların sayısındaki azalma eğilimi sürerken, firmaların YP borçluluğunu ihracat gelirleri ile karşılanma oranları artmaktadır.”
Nitekim hane halkı değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı. “Türkiye’de emsal ülkelere göre oldukça düşük olan hane halkı borçluluğundaki gerileme eğilimi devam etmektedir. Hane halkı finansal borçlarının büyük çoğunluğunun, gelir oynaklığı düşük ücretli kesime ait olması, bankacılık sistemi üzerinde hane halkı kaynaklı kredi riskini azaltan bir unsur olarak öne çıkmaktadır.”
Piyasa Gündemi: Piyasa Katılımcıları Anketi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs dönemi piyasa katılımcıları anketi düzenlemişti. Hatta Mayıs dönemine ait sonuçları açıkladılar.
Buna göre anket katılımcılarının cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi bu dönemde yüzde 37,17 oldu. Ancak bir önceki anket dönemi için bu seviye yüzde 37,77’ydi. Bununla birlikte 12 ay sonrasındaki TÜFE beklentisi de yüzde 29,84 oldu. Nitekim bir önceki anket dönemi için bu seviye yüzde 31,02’ydi. Ayrıca 24 ay sonrası için olan TÜFE beklentisi ise yüzde 17,54 olarak kayda geçti. Ancak o da geçtiğimiz ankette yüzde 17,74 seviyesindeydi.
Hatta bir diğer beklenti açıklaması da anket katılımcılarının cari yıl sonu döviz kuruna dairdi. (ABD Doları/TL) Kısaca bu konudaki beklenti bir önceki anket dönemi için 23,15 TL seviyesindeydi. Ancak şimdi 23,09 TL seviyesinde oldu. Ayrıca 12 ay sonrası için Döviz kuruna dair beklenti için de veriler açıklandı. Buna göre beklenti bir önceki anket dönemi için 24,08 TL seviyesindeydi. Şimdiki anket dönemi için 24,61 TL seviyesinde oldu.
Bunlarla birlikte anket katılımcılarının GSYH 2023 yılı büyüme hususundaki beklentisi yüzde 3,7 oldu. Ancak önceki dönemde yüzde 3,5 seviyesindeydi.
GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 4,4 seviyesindeyd Ancakbu anket döneminde yüzde 4,6 olarak gerçekleşti.