Türkiye’de seçime çok kısa bir süre kaldı. Piyasa’da bu haftanın önemli gelişmeleri öncesinde gündemde seçim var. Piyasalar ise seçim ile ilgili gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyor. Ancak süre kısaldıkça kritik gelişmeler de artmaya başladı.
Millet İttifakı’nda aday krizi sonrasında bir belirsizlik oldu. Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı son günlerde kritik açıklamalar yaptı. Hatta Millet İttifakı’nda da son günlerde aday krizi baş gösterdi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı söz konusu olunca İyi Parti cephesinden sert bir tutum geldi. İttifak ile ilgili en son gelişmelere göre, Akşener anket ve anket sonucu aday belirleme talebini yineledi. Siyasi gündem dışında piyasalar geçtiğimiz hafta enflasyon verilerine de dikkat vermişti. TÜİK verileri uyarınca, TÜFE aylık yüzde 3.15 arttı. Ayrıca yıllık bazda da yüzde 55.18 artış oldu. ÜFE ise şubatta aylık düzlemde yüzde 1.56, yıllık ise yüzde 76.61 arttı.
Piyasa’da bu haftanın önemli gelişmeleri neler?
ABD kanadından Tarım Dışı İstihdam verileri açıklaması cuma günü gerçekleşecek. Şubat ayı istihdam rapor verileri, Fed’in 21-22 Mart toplantısının öncesindeki son rapor olacak. Bu sebeple faiz oranlarına dair gelecek beklentileri adına rol oynayacak.
Tarım dışı istihdam raporu öncesinde Powell, altı aylık para politikası raporunu Kongre’ye sunacak. Daha büyük faiz artışının ihtimali konusunda konusunda Powell’ın yorumu ve son veriler önem kazanacak. Fed’in marttaki toplantısından önce piyasalarda dalgalanma gerçekleşmesi mümkün.
Bu hafta Japonya, Avustralya ve Kanada Merkez Bankaları’nın para politikası toplantıları gerçekleşecek. Piyasa’da bu haftanın önemli gelişmeleri arasında yer alan bu toplantılar odak noktası oldu. Japonya kanadında herhangi bir değişiklik beklenti dahilinde değil. Avustralya’da ise, faizlerin sabit kalması beklenti dahilinde. Aslında önceki veriler sıkılaşmaya dair imalar içeriyordu. Kanada’da ise faizlerin sabit tutulması beklenti dahilinde.
İngiltere, (GSYİH) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri açıklaması Cuma günü gerçekleşecek. Aslında İngiltere 2022 son çeyreğinde resesyon sinyalleri vermişti. GSYİH açıklamalarında beklentiler yüzde 0.1 oranında yükseliş yönünde. Ancak İngiltere kanadında, faiz artışı yapmak zorunda kalmaları söz konusu olabilir. Uluslararası Para Fonu (IMF) görüşlerinde, İngiltere’nin küçülme ihtimali olan tek G7 ekonomisi olabileceğini belirtti.