Dijital göçebelik koronavirüs salgını ile birlikte tercih edilir duruma geldi. Uzaktan iş hayatına devam eden pek çok kişi artık dijital göçebelik yolunu tercih etmekte. Çalışanlar dilediği ülkenin dilediği şehirden çalışmalarını devam ettirirken, ülkeler de dijital göçebeleri kendilerine çekmek için çalışmalar yürütmeye başlattı.
Dijital göçebeliğe yönelik çalışma, bir sigorta şirketi olan CIA Landlords tarafından yapıldı. Şirket çalışmayı gerçekleştirirken kira, ulaşım, faturalar ve wifi maliyetleri gibi temel ihtiyaçlar için geçim maliyetini hesaba katarak aldı. Bunun yanı sıra çalışmada turistlerin tercihleri ve şehirlerin misafirperverlikleri de göz önünde bulunduruldu. Maliyet, yaşam standartları, ulaşım kolaylığı ve misafirperverlik göz önünde bulundurularak yapılan listede ilk sırayı Madrid alırken, hemen ardında ikinci sırayı ise İstanbul aldı. İstanbul; ulaşım kolaylığı, turizm ve yaşam standartlarıyla üst sıralarda yerini aldı.
İstanbul’u; Budapeşte, Tiran, Roma, Lizbon, Varşova, Moskova, Prag, Sofya izledi.
En Kötü Yerler Sıralaması Belirlendi
İlk sırada Monako yer aldı. Monako’yu sırasıyla; Cenevre, Vaduz, Antananarivo, Lüksemburg, Oslo, Kopenhag, Amsterdam, Helsinki, Reykjavik takip etti. Temmuz’da Estonya, e-Residency programını desteklemek için yeni bir uygulama olan ‘Dijital Göçebe Vizesi’ çalışmalarını bitirmişti. Estonya’nın geliştirdiği yeni uygulama ile birlikte dijital göçebeler bir seneye kadar ülkede ikamet edebilecek. Vize ilk olarak finans, pazarlama ve teknoloji alanında çalışan kişilere verilecek.
Kovid-19 salgını sebebiyle turizmi ağır bir darbe alan Barbados ise ülke ekonomisini canlandırmak amacıyla başlattığı bir program ile, evlerinden çalışmayı sürdüren kişilere 2 bin dolar karşılığında bir senelik vize veriyor.
Portekiz’in iki özerk bölgesinden biri olan küçük volkanik Madeira adası, Avrupa’nın ilk dijital göçebe köyüydü. Söz konusu proje, Madeira Bölgesel Hükümeti tarafından Startup Madeira vasıtasıyla ve dijital bir göçebe danışman desteğiyle yapıldı. Totalde 100 göçebe ağırlayan projeye şimdiden 3000 kişi kayıt yaptırdı. Kabul süreci 1 Şubat tarihinde başladı. Dijital göçebe çekmeye çalışan ülkeler arasında Yunanistan da yer alıyor. Yunanistan, göçebeleri çekebilmek için uygulanacak vergilerin %50’sinin düşeceğini de bildirdi. Bununla birlikte, Hırvatistan da dijital göçebelik için resmi izin veren ülkeler arasında yer alıyor. Başvuran kişiler 1 sene boyunca kalma hakkı kazanacak. Fakat her dijital göçebelik başvurusunda olduğu gibi çalıştığına ilişkin belgeler ve gelir düzeyinin belirtildiği resmi belgeler gerekiyor.