Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uygulamaya koyuldu.
Buna göre, ilk defa Çin’de meydana gelen ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile ilgili Türkiye’de İçişleri Bakanlığı tarafından alınan önlemler kapsamında, belirli bir süreliğine etkinliklerine tamamen durulması ya da ara verilmesi karar verilen iş yerlerinin olduğu sektörlerde bulunan mükellefler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu Mücbir Sebep hükümlerinden yararlanabilecek.
Söz konusu mükelleflerin 1 Aralık 2020 ile verilen karar kapsamında etkinliklerine yeniden başlamaları kabul edilen tarih aralığında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi onaylandı.
Ana faaliyet alanlarının tespiti halinde, bugünden başlayarak vergi dairesi kayıtlarında yer alan ana faaliyet kodu göz önünde bulundurulacak.
Mükellefin vergi dairesinin kayıtlarında bulunan ana faaliyet kodu itibarıyla bahsi geçen sektörler arasında bulunmamasına karşın ana faaliyet alanı olarak bu sektörler arasından birinde fiilen çalıştığını belgeleyerek kanıtlaması durumunda, mükellefin mücbir sebep kapsamında mı değil mi belirlenmesi sırasında ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı göz önünde bulundurulacak.
Mücbir sebep durumunda olduğu onaylanan mükellefler ile ilgili kanuni verilme zamanı mücbir sebep devresine denk gelen ve bu devrede verilmesi gerekli olan muhtasar beyannameleri, prim hizmet beyannameleri ve katma değer vergisi beyannameleri ile Form Ba-Bs bildirimlerinin teslim edilme ve bahsi geçen devir içinde oluşturulması ve imzalanması gerekli olan e-defterlerin oluşturulma ve imzalanmayla aynı zaman içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi’ne yüklenmesi gerekli elektronik defter beratlarıyla e-defterler ve bunlara dair berat dosyalarının ikincil kopyalarının yüklenme zamanları, mücbir sebep halinin biteceği tarihten sonraki gün yani ayın 26’sının sonuna kadar geciktirildi.
Beyannamelere dayanılarak, anlaşılan vergilerin ödeme mühletlerinin, beyanname verme mühleti uzatılan ilk dönemden itibaren, bunların verilmesi gereken aydan sonraki aydan itibaren, sırasıyla her bir dönemde izleyen ilgili ayın bitişine dek uzatılması kararlaştırıldı.
Mücbir sebep halinin bittiği tarihten itibaren beyanname/bildirim verme mühletinin son gününe 26 günden daha az bir zaman kalması durumunda, beyanname/bildirim verme mühletinin son günü olarak, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihin içindeki döneme dair KDV beyannamelerinin verileceği son gün göz önünde bulundurulacak.
Sosyal güvenlik kanunlarına göre, sigortalı kişilerin mücbir sebep dönemine dair prime asıl kazanç ve hizmet bilgilerinin muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle birlikte bildirilmesinin zorunlu koşulması halinde mücbir sebep, bu beyannamelerin vergi kesintileri ile ilgili kısmının beyan ve ödeme mühletlerinin ertelenmesi için yürürlülükte olacak.
Hazine ve Maliye Bakanı olan Lütfü Elvan, koronavirüs salgını sebebiyle İçişleri Bakanlığının aldığı önlemler kapsamında geçici olarak belirli bir süre etkinliklerine ara verilen mükelleflerin vergilerini yayımladıkları tebliğ ile ertelediklerini bildirirken; sinema, kahvehane ve kıraathaneler, kır bahçeleri, internet kafeler, oyun salonları, lokaller, çay bahçeleri, halı sahalar, yüzme havuzları, hamamlar, saunalar, lunaparklar gibi iş yerlerinin mükellefleri 1 Aralık 2020 tarihinden başlayarak mücbir sebep kapsamına aldıklarını ifade etti. Elvan, söz konusu mükelleflerce mücbir neden döneminde verilmesi gerekli olan KDV ve muhtasar beyannamelerin beyan ve bunlar ile ilgili ödeme mühletleri mücbir sebep halinin biteceği tarihi takip eden ayın 26’sının gün sonuna kadar uzatıldığını söyledi.