Yakın bir tarihte örneği olan PSA-FCA birleşmesi ile Stellantis adını alan grup dünyada çapında en büyük 4. otomotiv ortaklığı oldu. Sektör içerisinde hangi markanın hangi grubun bünyesinde satıldığını, ortaklıkların otomotiv sektöründeki rekabeti nasıl etkilediğini inceleyelim.
Otomotiv dünyasında yapılan yeniliklere ayak uydurmayı hedefleyen firmalar güçlerini birleştiriyor. Çok daha önceden beri süregelen ortaklıklar, satın almalar ya da ortak geliştirme yürüten firmalar, günümüzde bu ortaklıklar olmadan rakipleri ile rekabete giremeyeceğini anlamış durumda. Artan araç geliştirme maliyetleri, elektrikli mobiliteye olan evrim, çeşitli teknolojik değişimler sadece otomotiv şirketlerinin kendi aralarında olan ortaklıkların yanı sıra teknoloji firmalarının da bu sektör içinde büyük roller almasına imkan sağlamaya başladı. Apple, Panasonic, Microsoft gibi önde gelen teknoloji şirketleri oldukça önemli otomotiv firmalarıyla birlikte bilhassa elektrikli ve otonom araç geliştirme çalışmaları yaparken, geçen günlerde FCA ile PSA gruplarının resmen Stellantis adı altında birleşmesi de dikkat çekici gelişmeler arasında yerini aldı.
Otomotivde önde gelen firmalar senelerdir ortak platformlar ile üretimler gerçekleştiriyorlar. Bunlardan biri de Tofaş’dı. Tofaş’ın Bursa’da yer alan fabrikasında önceden Citroen, Peugeot, Opel üretimi gibi ortak platform üretimleri varken Mercedes ve Renault gibi markaların belli modellerinde ortak motor kullanılması gibi işbirlikleri de yer alıyor. Salgın dönemi ile birlikte azalan üretimi, dönüşüm ve araç geliştirmenin artan maliyetleri, markaları da yaşamaya devam etmeleri için güç birliği yapmaya itiyor. Ortak satış ağı, satış sonrası yatırımı, ortak platform ve eleman tasarrufu bu iş ortaklığının büyümesinde rol alan oldukça önemli etkenler.
Stellantis ortaklığının resmileşmesinden sonra Tofaş’ın üretim Ar-Ge gücünün ortaklık için kullanılma durumu gündem oldu. Geçmişte Peugeot, Opel, Citroen için Bursa’da yer alan tesisinde üretim yapan Tofaş’ın, FCA-PSA birleşmesinden sonra FCA ve PSA için Ar-Ge, üretim çalışmaları yapabileceği söyleniyor.
Sizin için gruplardan bazılarını inceledik:
Toyota – Japon bir markanın yapısında Toyota, Hino, Lexus, Daihatsu markaları bulunuyor. Ayrıca; Subaru, Isuzu, Mazda, Suzuki ve Yamaha’nın da hisseleri bulunuyor.
Volkswagen – Volkswagen bünyesinde VW, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat, Skoda, Man, Scania, Ducati gibi markalar bulunuyor.
Renault – Renault, Nissan, Mitsubishi markalarının evliliği ile oluşan grupta aynı zamanda Alpine markası bulunuyor. Türkiye’de Oyak ve Renault birlikteliği grubun önemli parçalarından biri.
Stellantis – Fransız Grup PSA ile İtalyan – Amerikan Fiat Chrysler Automobiles şirketlerinin birleşmesiyle kurulan grupta, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall markaları bulunuyor.
Hyundai – Koreli üreticiler Kia ve Hyundai işbirliği ile oluşan grup Türkiye’de geçen aylarda Kibar Holding’in ortaklıktan çıkmış olduğu Hyundai Assan fabrikalarında üretim gerçekleştiriyorlar.
GM – Detroit merkezli grup; General Motors, Chevrolet, Buick, GMC ve Cadillac markalarının hisselerine sahip.
Ford – Amerika merkezli olan, bir dönem Jaguar Land Rover ve Volvo markalarına da sahip çok uluslu bir şirket olan Ford Motor Company’nin Çin’de, Tayvan’da, Tayland’da, Türkiye’de ve Rusya’da ortak girişimleri var.
Tata – Bir dönem Daimler ve Benz AG ile de işbirliği yapan Hindistan merkezli olan grubun bünyesinde Jaguar, Land Rover ve Tata Daewoo markaları bulunuyor.