Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Türkiye için gelişme beklentilerini % 5.9 oranında artırdı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), aşılar ve ilave mali desteklerinde etkisiyle büyük ölçüde gelişme görüldüğü gerekçesi ile Aralık ayında % 4,2 oranında duyurduğu bu sene için küresel ekonomide gelişme beklentisinin % 5,6 oranına, Türkiye ekonomisine yönelik gelişme tahmininin de % 2,9 oranından % 5,9 oranına revize etti.
OECD “Mart Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu” yayımlandı
Söz konusu raporda, koronavirüse karşı yapılan aşıların kademeli olarak uygulanmasının ve ABD başta gelmek üzere bazı ülkelerde ilave mali desteklerin küresel ekonomik görünümde büyük ölçüdeki gelişmeye yardımcı olduğu söylendi. OECD raporunda, “Küresel ekonomik görünüm, etkili Kovid-19 aşıların kademeli olarak uygulanması, bazı ülkelerde ek mali destek açıklanması ve ekonomilerin salgının yayılmaması için uygulanan kısıtlamalarla daha iyi başa çıktığına dair işaretlerin yardımıyla son aylarda önemli ölçüde iyileşti.” ifadesine yer verildi.
BEKLENTİLER
Söz konusu raporda, koronavirüs kısıtlamalarının bazı ülke ve piyasalarda kısa vadede gelişmeyi geciktirdiğini belirtti. Ekonomiyle alakalı büyük risklerin sürdüğünü belirten raporda, ülkelerde aşılamanın daha süratli devam etmesinin kısıtlamaların daha hızlı sona ermesini, güven ve harcamaların yükseltilmesini sağlayacağına işaret edildi.
Raporda, “Aşılamada yavaş ilerleme ve mevcut aşıların etkisiz kaldığı yeni virüs mutasyonlarının ortaya çıkması daha zayıf bir ekonomik toparlanma, daha büyük istihdam kayıpları ve daha fazla şirket iflasıyla ile sonuçlanır.” uyarısı yapıldı. Ekonomik toparlanmanın güçlendirilmesi amacıyla aşılamada sürate ihtiyaç olduğunu belirten raporda, söz konusu fırsatları ortaya sermek, ekonomik dinamizmi büyütmek ve güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir toparlanmayı desteklemek için tüm ülkelerde geniş kapsamlı yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
OECD’nin 2021-2022 seneleriyle alakalı ekonomik gelişme beklentilerine de bahsedilen raporda, Aralık ayında bu sene için % 4,2 oranında duyurulan küresel ekonomide gelişme beklentisi % 5,6 oranına artırıldı. Bu söz konusu rakam, gelecek yıl için de % 3,7 oranından 4’e yükseltildi. Daha önce bu sene için % 3,2 oranı olarak duyurulan ABD ekonomisinin gelişme beklentisi % 6,5 oranına, gelecek yıl da ülke ekonomisinin gelişme beklentisi % 3,5 oranından 4 oranına revize edildi.
Avro Bölgesi için bu sene de beklenen % 3,6 oranında gelişme öngörüleri % 3,9 oranına, 2022 için de % 3,3 oranından 3,8 oranına artırıldı. Birleşik Krallık ekonomisi için bu sene gelişme beklentisi % 4,2 oranından % 5,1 oranına, 2022 ile alakalı gelişme beklentisi de % 4,1 oranından % 4,7 oranına yükseldi.
ÇİN, BÜYÜME TAHMİNİNE AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE
Çin ekonomisine yönelik bu sene için daha önce % 8 oranında duyurulan gelişme beklentisinin 0,2 puan aşağı düşmesi göze çarptı. Çin ekonomisinin bu sene % 7,8 oranında, gelecek sene de % 4,9 oranında gelişeceği bekleniyor. Nisan ayında başlayan mali sene için gelişme öngörüsü Hindistan için % 7,9 oranından % 12,6 oranına revize edildi. Meksika için bu seneye yönelik gelişme beklentisi % 3,6 oranından % 4,5 oranına ve Arjantin için % 3,7 oranından % 4,6 oranına yükseltildi. OECD raporu doğrultusunda, Türk ekonomisine yönelik Aralık ayında bu seneye yönelik % 2,9 olan gelişme beklentisi de % 5,9 oranına çıktı. Türk ekonomisinin 2022 yılıyla alakalı gelişme beklentisi % 3,2 oranından % 3 oranına düştü.