Ülkemizde 2021 senesi Haziran itibarı ile toplamda 84,6 milyon olan mobil abone sayısı önümüzdeki sene 85 milyon 768 bine, geniş bant abone sayısının ise 85,7 milyondan 90 milyona çıkması tahmin ediliyor. Türkiye’de mobil abone sayısının önümüzdeki sene 85,8 milyona, geniş bant abonesinin 90 milyona çıkması öngörülüyor. ‘2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) piyasasının gelişimi, bu sektörün gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) yapacağı direkt katkının yanında diğer sektörlerin ilerlemesi için de ciddi bir önem arz ediyor. Altyapıya bağlı rekabetin tesisini sağlamak için altyapı işletmeciliği sahasında haziran ayı itibarıyla 158 alternatif işletmeci görevlendirildi. Bu işletmecilerden kendisine ait fiber altyapıya sahip olanların fiber optik kablolarının toplam uzunluğu bu senenin ilk altı ayında senelik bazda % 11,4 yükselerek 100 bin 334 kilometreyi buldu. Yerleşik işletmecinin fiber optik kablolarının toplam uzunluğu bir sene içinde % 9,8 yükselerek haziranın sonunda 345 bin 56 kilometreye ulaştı.
Aktif 4,5G abone sayısı 57,3 milyon
Haziran ayı itibarıyla mobil haberleşme hizmetlerinden yararlanan toplam abone sayısı 84,6 milyona ulaşırken 2016 senesinde sunulmaya başlanan 4,5G hizmeti aktif abone sayısı aynı dönemde 57,3 milyonu buldu. Mobil abone sayısının önümüzdeki sene 85 milyon 768 bine çıkması öngörülüyor. 2020 senesinin haziran ayı itibarıyla 63,1 milyon olan toplam mobil geniş bant abone sayısı % 8’lik yükselişle bu senenin aynı ayında 68,3 milyona ulaştı. Toplam geniş bant abone sayısı da senelik % 9,3 yükseliş göstererek haziran ayında 85,7 milyon olarak kaydedilirken önümüzdeki sene 90 milyona ulaşması tahmin ediliyor. Türkiye’nin global uydu haberleşme piyasasındaki gücünü artırma stratejisine paralel olarak televizyon yayıncılığı ve veri iletişimi için kullanılmak üzere Türksat 5A uydusu hizmete sunulurken Türksat 5B uydusunun yörünge testleri devam ediyor. Yerli uydu üretimine ilişkin çalışmalar çerçevesinde Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde üretilen Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A’nın fırlatılmasına ilişkin faaliyetler sürüyor. Elektronik haberleşme sektöründe uydu haberleşmesinin tamamlayıcı rolüne yönelik güncel gelişmeler ülke menfaatlerine paralel takip edilirken alçak yörünge uydularının geniş bant internet hizmeti sunumu için kullanımının muhtemel etkileri inceleniyor.
Şirketlerin çoğu BİT alanında çalışıyor
Eylül itibarıyla teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan 6 bin 979 şirketin % 51,89’u BİT sahasında çalışma yürütüyor. 219 özel sektör Ar-Ge merkezi ve yedi tasarım merkezinde de BİT alanında faaliyet gösteriliyor. Siber güvenlik sektörü, hem ekonomik kısmı hem de ulusal güvenlikle yakın ilişkisi sebebiyle önemli bir noktada yer alıyor. Siber güvenlik sektörünün ilerlemesini ve bütünleşmesini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü iş birliğiyle geniş katılımlı bir sektör ekosistemi meydana getirildi. Üniversitelerin de ekosisteme dahil edilmesine ilişkin faaliyetler yürütülüyor. Bu çalışmalarla siber güvenlik alanındaki münferit Ar-Ge faaliyetlerinin ve girişimlerin bütünleşik yapıda, iş birliğine dayalı olarak iyileştirilmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın arasında imzalanan protokolle her iki kurumun da lideri olduğu gruplaşmaya dahil olan 184 firma, bu ay itibarıyla 274 ürün ve 417 hizmetle çalışma yürütüyor.