Şirket Toplantılarında Çalışanların
Yüz İfadeleri ve Vücut Dilleri Ölçülebilecek!
Microsoft Corporation, 4 Nisan 1975 yılında kurulan ABD merkezli çok uluslu bir teknoloji şirketidir. Microsoft; bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirmekte ve lisansların satışını sağlamaktadır.
Teknoloji devi Microsoft, toplantılarda çalışanların yüz ifadelerini ve vücut dillerini gözlemlemek ve “kalite notu” vermek için bir patent başvurusunda bulundu. Geliştirilen sistemin, hem fiziksel hem de sanal ortamda yapılacak toplantılarda uygulanabilirliğine dair detayları başvuru dosyasında yer almaktadır.
Çalışanlar Yüz İfadelerine ve Vücut Dillerine Göre Analiz Edilecekler!
Temmuz ayında patent için başvuruda bulunan Microsoft, sensörlerin kaydedebileceği verileri kamuoyuyla şöyle paylaştı:
• Toplantıya davet edilen katılımcı sayısının kaçının katılım gösterdiği,
• Katılımcıların yüz ifadelerinin ve beden dillerinin ne anlattığı,
• Katılımcıların her birinin toplantıya ne kadar süre ile katkı sunduğu,
• Katılımcıların konuşmalarında yorgunluk veya sıkıntıya işaret eden tonlamaların varlığı,
Toplantı Sırasında Başkalarıyla Mesajlaşan, İnternette Gezenler Takip Edilecek!
Patent belgelerine göre; işçilerin cep telefonlarının da takip edilebileceği ve böylelikle toplantı sırasında kimlerin mesajlaştığı veya internette gezindiği tespit edilebilecektir.
Microsoft’a göre geliştirilen bu sistem ile bütün veriler bir araya getirilecek ve toplantının ne kadar verimli olduğu ölçülebilecek. Aynı zamanda toplantının katılımcılar üzerinde yarattığı duygular ve ortamın rahatlık düzeyi belirlenebilecek. Böylelikle gerçekleştirilen toplantıların sonucunda “kalite skoru” elde edilecek.
Sistemin doğru çalışması için toplantı odasına oldukça çok sayıda gözetleme cihazının yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu gereklilik beraberinde kişisel hakların korunması ve gizlilik ilkelerine aykırılığı nedeniyle tartışmalara neden olmaktadır.
Microsoft daha önce başka bir “üretkenlik ölçümü aracı” nedeniyle eleştirilmişti. Sistemi eleştirenler, yapılan işlerin, yöneticiler tarafından gözetlenebileceğine dikkat çektiler.
Silkie Carlo, veri güvenliği ve mahremiyet alanında kampanyalar yürüten Big Brother Watch’ın direktörü olarak bu sistemin insanların mahremiyetini ihlal edeceğini, çalışan hakları açısından büyük bir gerilemeye yol açacağını şu sözleriyle ifade etmekte:
“Bu tip çalışan gözetimleri çalışma ortamlarında çeşitliliği azaltıyor, insanların en verimli olduğu tek tip bir ‘normal’ çalışma yolu olduğunu öne sürüyor.
“Gözetim teknolojilerinin çoğu bir inovasyon gibi pazarlansa da aslında şartları şaşılacak derecede geriye götürüyorlar.
Microsoft sözcüsü, mühendislerine oldukça değer verdiklerini ve her fikirlerinde patent için başvuruda bulunduklarını; ancak her başvurunun gerçek bir ürüne dönüşmediğini ifade etti.