Emtia sahasında geçtiğimiz hafta pozitif bir yol takip edilirken, özellikle metallerde ciddi anlamda artış kaydedildi. Metallerde önceki hafta yaşanan ralli, geçen hafta da etkisini sürdürdü. Global büyümenin yavaşlayıp tedarik problemlerinin azalmasıyla metal fiyatları artışına devam ederken, analistler, metal fiyatlarındaki artışın 2022’de de sürebileceğini ifade ediyor. Genel olarak, endüstriyel metal fiyatlarında meydana gelen keskin gerileme sonrasında düzeltmeler artışla sürerken, stoklardaki düşüşün devam etmesi artış tahminlerini de kendiyle beraber taşıyor.
Metal Fiyatları Son Durum
Geçtiğimiz hafta çinkonun performansı dikkati topladı. 1,7468 dolarla 2007 senesinin mayıs ayından şimdiye dek en yüksek düzeye ulaşan çinko, haftayı % 17,9 yükselişle bitirdi. Yükselen elektrik fiyatlarından sebebiyle çinko izabe tesislerinin üretimde daralmaya gitmesi çinko fiyatlarında artışa neden oldu. Geçtiğimiz hafta bakır % 12, alüminyum % 9,1, kurşun % 7,4, nikel % 7,1, gümüş ve platin % 2,9, altın da % 0,6 değer artışı yaşadı. Altın fiyatları, ABD’de enflasyonun yüksek düzeylerde kalmayı sürdürmesi ve global piyasalarda risk iştahının düşmesiyle 1.800 doların üzerine çıktı. Küresel bazda meydana gelen enerji krizi alüminyum tedariki için baskı yaratmaya devam ederken, büyüyen enerji kriziyle beraber alüminyum fiyatları da arttı. Alüminyum, temiz enerjiye ilişkin gerçekleştirilen üretimlerde yoğun olarak kullanılıyor. Temiz enerjiye küresel olarak verilen önemin artması da alüminyum talebini yükseltti. Yükselen elektrik fiyatları sebebiyle şirketlerin üretimde daralmaya gitmesi alüminyum fiyatlarını arttırırken, elektrikli araba ve onunla beraber gelen pil talebi de uzun vadede nikel ve bakır fiyatlarında artışa neden oldu.
Brent petrol ve doğal gazda artış
Enerji emtiaları, geçtiğimiz hafta pozitif bir yol takip etti. Brent petrol % 2,6 ve doğal gaz % 2,7 değer artışı yaşadı. Küresel bazda ham petrol, doğal gaz ve kömür sahaları üzerindeki fiyat baskısı, kış döneminde ısınma ve elektrik için yeterli yakıt elde edemeyeceği düşüncesini güçlendirirken, petrol fiyatlarındaki artışı da etkilemeyi sürdürüyor. Yükselen doğal gaz ve kömür fiyatları da üreticileri alternatif yakıt olarak petrole yönelterek fiyatlardaki yukarı yönlü harekete destek sağlıyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası global ekonomik iyileşmeyle beraber ham petrol talebindeki toparlanmanın tahmin edilenden daha hızlı yaşanması, tedarikin talebin arkasında kalması ve arzda meydana gelen problemler sebebiyle ortaya çıkan enerji krizi dünya genelini etkilemeye devam ederken, petrol fiyatları son zamanların en yüksek düzeyinde seyrediyor.
Tarım emtialarında satışlar yoğunlaştı
Üretim beklentisindeki yükseliş, talebe ilişkin kaygılar geçtiğimiz hafta tarım emtialarında ciddi satışlar yaşanmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta kakao % 5,1, pamuk % 3,2, şeker % 2,6, soya fasulyesi % 2, buğday % 0,1, mısır % 0,7 değer kaybı yaşarken, kahvede % 1 değer artışı yaşandı. Tarım emtialarında üretim beklentisindeki yükseliş değer kaybını beraberinde sürüklerken, Brezilya’daki soğuk havalarla yükselen talep kaygıları ve konteyner problemi kahve fiyatlarında artışın devam etmesine sebep oluyor. Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanlığı yapan Zafer Ergezen, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta pamuğa yönelik duyurulan üretim tahminlerinin pamuk piyasasında kar satışlarına sebep olduğunu ifade etti. ABD’de haftalık pamuk ihracatının sezonun en dip seviyesine düştüğünü belirten Ergezen, “Dünyanın en büyük pamuk üreticilerinden biri olan Hindistan’da, pamuk kurdu salgını, kısa vadede fiyatların yükselmesine neden olmuştu.” şeklinde konuştu. Ergezen, mısırın geçtiğimiz haftayı gerilemeyle bitirdiğini ifade ederek, yüksek üretim beklentilerinin, piyasa üzerinde satıcıların güçlü olmasına sebep olduğunu dile getirdi. Brezilya’da yağışların güçlü olması sebebiyle şekerde üretim tahminlerinin yükseldiğine dikkat çeken Ergezen, şeker piyasasının satıcılı devam ettiğini söyledi. Kahvenin haftayı artışla bitirdiğini belirten Ergezen, global olarak halen konteyner talebinin yüksek olması sebebiyle kahve yüklemelerinde aksamalar yaşandığını ifade etti.