Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinin kuzeyinde yer alan Eskişehir ilinde sera ortamında 60 günde üretilen yeşil marul, tanesi 2 liradan satılıyor. Marul, Eskişehir haline gelince 3 lira, pazara ulaşınca 5 lira, markette ise 7-8 lirayı bulup tüketicinin mutfağına giriyor.
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, marulun seradan çıkıp marketlere ulaşana kadar katlanan fiyatıyla ilgili, “Şu anda marulun sera fiyatı azlığından dolayı 2 lira civarlarında. Geçtiğimiz yıl üreticinin marulu tarlada kalmıştı. Bu durum plansızlığın eseri her zaman planlı üretim, planlı pazar diyoruz. Örneğin kırmızı marul şu anda talep görmüyor. Restoranların, lokantaların kapalı olmasından dolayı kırmızı marulun satışı olmuyor. Fiyat tamamen istikrara bağlı, varsa talep yoksa talep. Üretici ve tüketici arasında bizim her zaman kanayan yaramız marketlerdir. Seradaki marulu 5 liraya marketten alamazsın. Bu durum sütte de, ette de böyle. Maalesef bunu bir türlü dengeleyemedik. Üretici ile tüketici arasındaki fiyatı asla dengeleyemedik” diyerek açıklamada bulundu.
Tarım ve seracılığın önemi üzerinde duran Başkan Süleyman, “Şu anda Eskişehir’de eksi 7 derecelerde seracılık yapılıyor. Bölgemizde geçtiğimiz yıl 270 dönüm sera desteği verildi. Bu yıl bu destek çıkmayacak. Bunun sebebi de üreticinin tarla sahibi olmamasından kaynaklanıyor. Üretimi hızlandırmamız gerekiyor, üretimi eksiltmemeliyiz. Hele ki bu hastalık döneminde araca binmesen olur, cep telefonu kullanmasan olur ama bu ürünleri yemeden olmuyor. Tarım, üretmeden olmuyor. Buna çok dikkat etmemiz lazım.” diye konuştu.