Makine İhracatçıları Birliği, bu senenin dokuz aylık döneminde 17 milyar dolarlık ihracat yaptı. MAİB’in Başkanı olan Kutlu Karavelioğlu, “Karbon nötr hedefine uyumda çekincemiz yok” diye konuştu. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Ocak ile Eylül ayları arasındaki döneminde 17 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, aylık 1.5 milyar dolar dolaylarında olan ortalama ihracat miktarını da 2 milyar dolara yükseltti. Karbon ayak izi çalışmalarına 2018 senesinde başlayan sektör, karbon nötr amacına uyum hakkında problem olmayacağını tahmin ediyor. Eylül ayı ihracat verilerini inceleyen MAİB’in Başkanlığını yapan Kutlu Karavelioğlu, son iki senenin aylık 1.5 milyar dolar olan ortalama ihracat miktarını 2 milyar dolara yükselttiklerini ifade ederken, senenin tamamını 23 milyar dolar ihracatla bitirmeyi beklediklerini ifade etti.
Makine dış satımında artış
Pandeminin dış pazarda kendileri için avantajlı bir unsur olduğunu belirten Karavelioğlu, “Yeşil ve dijital dönüşümlerin bir parçası olarak bu yükselişi kalıcı hale getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Ocak ile Eylül ayları arasındaki döneminde ihracatın geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla %30.2 oranında yükseldiğini belirten Karavelioğlu, yükselişin 2019 senesi aynı dönemine göre (pandemi etkisinden sıyırılmış) ise %18.8 olduğu bilgisini paylaştı. Karavelioğlu, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa gibi temel pazarlara ilişkin ihracatın %40 yükseldiğini, Almanya ve ABD’ye gerçekleştirilen ihracatın ise 3 milyar doların üzerine ulaştığını belirtti. Ham madde ve komponentlerde stoklu çalışma döneminin başlamasının ek işletme sermayesi gerekliliği yarattığına vurgu yapan Kutlu Karavelioğlu, “Bu ihtiyaç makine imalatı gibi KOBİ tabanlı sektörlerde ihmal edilemeyecek büyüklükte bir maliyet unsuruna dönüştü fakat tedarik güvenliğine yönelik tedbirlerin, yani zincirlerin kısalarak alternatifli hale getirilmesinin ve lojistik sektöründeki bu çeşitlenmeyi destekleyen sıkıntıların, bizi özellikle AB ile ticari ilişkilerde daha fazla öne çıkardığını söyleyebiliriz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sürdürülebilirliğin, üretim zincirinin bütün halkalarını pahalılaştıran ve sonuç olarak ürün fiyatlarını ciddi miktarda yükselten bir konsept olduğuna dikkat çeken Karavelioğlu, fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara geçişin etkilerinin şimdiden hissedildiğini dile getirdi. Karbon ayak izini nötrlemenin gerektirdiklerini yapan ve bu günlerin geleceğini bilenlerin sayısının Türkiye’de düşünüldüğünden daha çok olduğunu ifade eden Karavelioğlu, “Hazırlıklı olanlar, aldıkları mesafeyi ortaya koyacak ve kendilerini rakiplerinden avantajlı hale getirecek sertifikasyon ve ticaret sistemlerinin hayata geçmesi için sabırsızlanıyorlar” şeklinde konuştu.