Fransa’da Macron’un emeklilik reformuna karşı protestolar devam ediyor. Buna göre Fransa’da emeklilik yaşı kademeli olarak 62’den 64’e yükselecek. Bu emeklilik yaşındaki kademeli yükseliş tepki ile karşılaştı. Hatta ülke genelinde protestolar devam ediyor. Ayrıca protestolar giderek büyürken, Politico’dan çarpıcı bir Macron analizi paylaşımı geldi.
Aslında Fransa’daki emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören bu emeklilik reformu ülkenin gündemine oturdu. Hatta büyük bir tepki ile karşılanan reformun Macron’a da yöneldi. Geçtiğimiz günlerde senatoda yapılan oylama ile emeklilik reformu kabul edildi. Hatta 112 karşı oy, 195 kabul oyu ile senatodan geçen emeklilik reformunda tepkiler büyüdü. Çoğunlukla tepkilerin Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a yöneldiği de gözlendi.
Politico’dan Çarpıcı Macron Analizi
Emeklilik reformu paketi sebebiyle, Macron eleştiri oklarının hedefi oldu. Hatta bu konu ile ilgili Politico bir analizi kaleme aldı. Buna göre söz konusu emeklilik reformu Macron’un Cumhurbaşkanlığına bile mal olabilir.
Politico paylaşımında, ‘Macron, milletvekilleri hükümetin son derece popüler olmayan emeklilik reformuyla ilgili son oylamaya hazırlanırken Perşembe günü bir hesaplaşma anı yaşayacak’ dedi.
Bu sebepten Macron’un çöküşün eşiğinde olup olmadığı sorusu da gündeme geldi. Aslında Fransa Cumhurbaşkanı 2017’de reformist gündeminde en temek noktalardan emeklilik sistemini de elden geçirmeyi planlamıştı. Ancak 2020’de Kovid-19 salgını sebebiyle plan rafa kalkmıştı.
Protestolar Devam Ediyor
Macron’un ikinci döneminin en kritik noktası olan tartışmalı yasa tasarısı, protestoları ateşledi. Hatta sendikalar önderliğinde ülke çapında gerçekleşen protestolar yoğun eleştiri aldı. Politico’ya göre, Ulusal Meclis’te de hem aşırı sol hem de aşırı sağ kanadından da yoğun eleştiriler aldı. Hatta Politico Macron’un oylamada istediği sonucu alamama ihtimali olduğunu da yazdı. Politico şu paylaşımı yaptı:
‘Macron’un Ulusal Meclis’te yeterli desteğe sahip olmayabileceği ve Fransa’da siyasi bir fırtına başlatabilecek bir hareketle parlamentoyu devre dışı bırakmak için anayasal bir manevrayı seçebileceği yönünde spekülasyonlar artıyor.’
Ayrıca Macron meclis kararını baypas etmesi gibi bir hareketin büyük risk barındırdığını da yazdı. Hatta böyle bir durumda milletvekilleri 24 saat içinde gensoru önergesi verme hakkına sahip.
Politico ‘Parlamento oylamasını kaybetmek, ikinci dönem için adaylığını Fransa’nın emeklilik sisteminde reform vaatlerine bağlayan Fransız cumhurbaşkanı için çarpıcı bir yenilgi olacaktır’ dedi.
Fransa’da Mevcut Durum Neydi?
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Fransa’nın emeklilik yaşının diğer sanayileşen ülkelere nazaran düşük olduğunu belirtti. Buna göre emekli maaşlarına da diğer ülkelere nazaran daha fazla harcama yapıyor. Hatta ekonomik harcamalarda da yaklaşık yüzde 14’lük bir paydaya sahip. Bu yeni yasaya göre Fransa’da bu sene eylül ayı itibarıyla emeklilik yaşı her sene yılda 3 ay kademeli olarak artacak. Böylece emeklilik yaşı 2027’de 63 yıl 3 aya çıkacak. Hatta 2030’da ise 64 yıla çıkacak.
Ülkede emeklilik için 2027’den itibaren 43 yıl çalışma şartı geldi. Fransa’da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa’daki diğer birçok ülkeden daha düşük.
Emeklilik yaşı İspanya’da 65 ve İngiltere’de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67’ye yükseltmeyi planlıyor.