Dünya Ekonomik Forumu’nun 25 ile 29 Ocak tarihlerinde yapılan Davos Zirvesi, dünyanın önde gelen iş insanlarını, siyasetçilerini, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve akademisyenlerini bu sene güveni tekrar oluşturmak için kritik sene ana teması çevresinde buluşturdu.
Dünya Ekonomik Forumu’nun koronavirüs salgın döneminin sonrasında küresel ekonomiyi sürdürülebilir bir biçimde tekrar düzenlemeyi odak noktası kabul eden ve üç bileşenden meydana gelen Great Reset teması çevresinde şekillenen oturumlarda Koç Holding’in CEO’su olan Levent Çakıroğlu da konuştu.
Bu sene düzenlenen zirvede, Levent Çakıroğlu, “Bağlantılı ve Sürdürülebilir Değer Zincirleri Tasarlama” adlı panelde konuşma yaptı.
Kamarul Bahrin Haron’un moderatörlüğünü yaptığı panele Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun dışında Bain & Company Yönetim Kurulu Başkanı olan Orit Gadiesh, Welspun India’nın CEO’su olan Dipali Goenka, Lenzing Group’un CEO’su olan Stefan Doboczky de katılım gösterdi.
Gelecek dönemde yeşil dönüşümün sürdürülebilir değer zincirleri bakımından oldukça önemli olacağını belirten Çakıroğlu, Koç Topluluğunun bu konuyu önde gelen gündem başlıklarından biri olarak gördüğünü, ilk olarak Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Mutabakat süreci, ardından hükümetlerin bu husustaki politikalarının değer zincirlerinde gerekli olan değişiklikleri hızlandıracağını ön gördüğünü belirtti. İşlerimizin sürdürülebilirliği konusunda söz konusu dönüşümün şart olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, yeşil girişimlere dayalı bir iş modeli oluşturma şanslarının olduğunu ifade etti.
Koronavirüs salgın sürecinde Koç Topluluğu şirketlerinin karşılaşmış olduğu dönemleri de dile getiren Çakıroğlu, otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji, bankacılık, perakende, turizm gibi işkollarında ve dünyanın başka coğrafyalarında çalışan bir topluluk olduklarına vurgu yaparken, özgün yapıları sebebiyle, salgın sürecinde her şirketlerinin arz ve talep yönlü birbirinden farklı dinamikler ile karşılaştığını kaydetti. Fakat, tüm değer zincirini ortakları ile birlikte veriye dayalı, hızlı ve net bir iletişim kurarak oldukça şeffaf hale getirdiklerini ve içinde bulunduğumuz bu dönemde sorunları halledebildiklerini ekledi. Çakıroğlu; bu başarıda, veriye dayalı süreçler ile değer meydana getiren tesislerin büyük rol oynadığını belirtti.
Çakıroğlu, salgının bilinmezlikler ile dolu olan ilk döneminde Koç’un otomotiv fabrikalarında siperlik, maske ve entübasyon kabini gibi acil gereksinim duyulan malzemeleri hızla ürettiklerini; Arçelik’in, kamu idaresinin eşgüdümünde özel sektördeki paydaşları ile iş birliği yaparak mekanik ventilatör üretimini yaptığını dile getirdi.
Koronavirüs salgını döneminde Koç Topluluğu çalışanlarının ciddi fedakârlıklar yaparak çalışmalarını sürdürdüğünü ve bunun sahip oldukları en değerli şey olduğuna vurgu yapan Çakıroğlu, içinde bulunduğumuz dönemde ilk olarak çalışma arkadaşlarının sağlığı için gereken hamleleri yaptıklarını; çalışanların gelir kaybına uğramaması için de gerekeni yaptıklarını ifade etti. Piyasalar tekrar açıldığı zaman, çoğalan talebi karşılama kısmında her bir çalışanın büyük bir çaba ve dayanışma örneği göstererek onları desteklediğini belirten Çakıroğlu, söz konusu birliktelik ve dayanışma duygusu için tüm çalışanlarına teşekkürlerini iletti
Çakıroğlu, şirketler bazında önemli olan, bilinmezliklerin beraberinde getireceği risk ve fırsatlara karşı onları her şart altında hazır tutacak, değişim ile barışık bir kurumsal kültürü yerleştirmek olduğunu ifade ederken ortaklar yönünden ise böyle dönemlerde en önemli şeyin dayanışma olduğunu ekledi.