Şubat ayı aylık ABD üretici enflasyonu dün açıklandı. Buna göre son veriler ışığında yüzde 0.1 düşüş gerçekleşti. Nitekim ÜFE ise, yüzde 0.3 oranında düştü. Hatta yıllık bazda ÜFE %4,6’ya geriledi. Aslında ABD’nin TÜFE verisi beklentilerle paralel geldi. Sonuç olarak bu açıklama küresel piyasalar beklentisi açısından, faiz beklentileri konusunda gerilemeye sebep oldu. Hem Fed’in hem de ECB’nin faiz artışını durduracağı beklentisi hakim. Hatta yılın ikinci yarısı için Fed’in faiz indirimi bile yapabileceği beklentisi var.
Küresel Piyasalar Bankacılık Krizi Korkusu Yaşıyor
ABD’de de gerçekleşen bankacılık krizi Avrupa’ya da sıçrıyor gibi gözüküyor. Çünkü dün İsviçre’nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse Group (NYSE:CS) (CSGN) hisseleri yüzde 30 kayıp yaşadı. Bu tarihi kayıp bankacılık sektöründe bir kriz mi baş gösterecek korkusuna sebep oldu. Bu sebepten, küresel piyasalar sert hareketler ile karşılaştı.
Altın ve dolar yükselişte
ABD ve Avrupa bankalarındaki krizin küresel bankacılık sektörünü etkilemesi olasılığı yatırımcıların güvenli limanlara talebini yükseltti. Hatta tahvillere de talep arttı. Nitekim güvenli liman arayışı sebebiyle altında da yükseliş gerçekleşti. Dolar endeksinde de yükseliş oldu. Böylece dolar endeksi dün 104,95 seviyesine çıktı. Hatta ons altın 1.930 doları gördü.
Bankacılık alanında ise, Credit Suisse ve Societe Generale ile birçok İtalyan bankası hissesi sert düşüş yaşadı. Hatta Avrupa’daki bankacılık sektöründeki bu keskin düşüşün sonrasında dün sabah seansında devre kesici uygulaması gerçekleşti. Nitekim, SVB’nin çöküşünün Avrupa bankacılık sektöründe de zincirleme etkisi olacak korkusuna sebep oldu. Aslında bu kaotik havanın Avrupa bankalarında da soruna sebep olabileceği tahminler arasındaydı. Ancak gene de bu gelişmeler piyasalarda panik havası yarattı. Çünkü Credit Suisse hisseleri dün yüzde 25 oranında düştü. Credit Suisse’in en büyük yatırımcısı olan Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy’nin açıklaması da panik havasını büyüttü. Çünkü Khudairy, yeni bir likidite çağrısı durumunda bankaya daha fazla fon aktarmayacaklarını dile getirdi. Aslında Al Khudairy, sebep olarak daha fazla fon aktarımı durumunda payın yüzde 10 üzerine çıkacağını ekledi. Bunun da, düzenleme sorununa sebep olacağını ifade etti.