Amerika’da iç politika ve ekonomi ile ilgili gelişmeler küresel piyasalarda yaşanan risk iştahında belirleyici olmayı sürdürüyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde bulunan Demokratlar, Kongreye yapılan baskın sebebiyle görevden alınmasını talep ettikleri Başkan Donald Trump’a karşı azil maddesinin yer aldığı tasarıyı Meclise resmi olarak sundu. Tasarıya göre, “görevi kötüye kullanmak” başlığı altında Trump’a, Kongreye yapılan baskın sebebiyle ABD hükümetine karşı kasıtlı olarak şiddete teşvik suçlamasında bulunuldu.
Diğer taraftan, Trump ve sosyal medya arasındaki kavga halen devam etmekte. Bir sosyal medya platformu olan Twitter’ın, Başkan Trump’ın sosyal medya profilini kalıcı olarak askıya almasından sonra Trump, sert açıklamalar yaparken, geçtiğimiz gün Twitter’ın hisseleri %6,4 değer kaybı yaşadı. ABD Başkanlık seçimini kazanan Joe Biden’ın ekonomik destek paketi ve korona virüs salgını ile ilgili gelişmeler de gündemde. Geçtiğimiz hafta trilyon dolar büyüklüğünde ekonomik destek paketinin sözünü veren Biden’ın, bu hafta içerisinde söz edilen ekonomik destek paketi ile ilgili detayları açıklayacağı tahmin ediliyor.
Bahsi geçen gelişmelerle geçen gün New York borsasında teknoloji hisseleri önderliğinde aşağı yönlü bir seyir gözlendi. Dow Jones endeksi %0,29, S&P 500 endeksi % 0,66 ve Nasdaq endeksi ise %1,25 oranında bir değer kaybı yaşadı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerinin yanı sıra dolar endeksi de yükselişine devam etti. 10 yıllık tahvil faizi, geçtiğimiz hafta %0,9060 orandan %1,1250 orana yükselmesinin ardından dün de %1,15 oranını sınadı. Dolar endeksi, uzman analistlerin kısa vadede direnç olarak belirttiği 90,5’i aştı.
Avrupa’da, aşılama çalışmalarına rağmen korona virüs vakalarında yaşanan artış ve bununla birlikte ekonomik etkinlik ile ilgili yaşanan endişeler dün pay piyasalarında yapılan kar satışlarının etkisini artırmasına sebep oldu. Almanya’da DAX endeksi %0,80 oranında, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %1,09 oranında, Fransa’da CAC 40 endeksi ise %0,78 oranında değer kaybı yaşadı.
Şu an Japonya’da koronavirüsün mutasyonunun görüldüğü haberlerine rağmen Asya borsalarında karışık bir seyir gözlenmekte. Geçtiğimiz gün resmi tatil sebebiyle işlem yapılamayan Japonya’da, bugün kapanışa yakın zamanlarda Nikkei 225 endeksi %0,3 oranında ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi %1,5 oranında değer artışı yaşarken, Güney Kore’de Kospi endeksi %1,3 değer kaybı yaşadı.
Geçtiğimiz gün Amerika’nın 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksinde yaşanan artışın etkisi ile birlikte aşağı yönlü eğilimini sürdürerek 1.817 dolar seviyesine kadar düşen altının ons fiyatı ise bugün Asya piyasalarında yükseliş göstererek yeniden 1.850 dolar seviyesine ulaştı. Yurt içinde geçtiğimiz gün, gün içerisinde 1.557,45 puanla rekor seviyeye ulaşan BIST 100 endeksi, bu seviyede Avrupa borsalarına paralel olarak etkisini artıran kar satışları ile düşüş yaşamaya başladı ve günü bir önceki kapanış fiyatına kıyasla %0,29 düşüş göstererek 1.536,19 puan ile kapattı.
Uzman analistler, Amerika’da JOLTS açık iş sayısı verisinin izlenemeyeceğini vurgulayarak, koronavirüs salgını ile Amerika’daki politik ve ekonomik yükselmelerin global çapta piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğini ifade etti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 1.550 puanın önemli direnç durumuna geldiğini belirten uzmanlar, 1.500 ve 1.470 seviyelerinin ise destek olarak öne plana çıktığını ifade etti.