Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığını yapan Mehmet Salih Özen, yeni tip koronavirüs salgını ile beraber temastan uzak durma duygusunun tüketici alışkanlıklarında değişim yarattığını ve dijital ödeme sistemlerine duyulan güvenin yükseldiğini aktardı. TÜRKONFED’in yaptığı açıklama doğrultusunda, KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerine destek vermek amacıyla TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası tarafından üzerinde çalışılan Dijital Anadolu Projesi, “Dijital Dönüşüm ve Ödeme Sistemleri” ana temasıyla sürdü.
Dijital ödeme sistemlerinin ilerlemesiyle siber güvenlik arttırıldı
Teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu liderliğinde düzenlenen senenin 9. etkinliğine TÜRKONFED’in Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığını ve Dokay Yönetim Kurulu başkanlığını yapan Mehmet Salih Özen, IdeaSoft’un İş Ortakları Direktörü olan Eray Şentürk ile Moka’nın Genel müdürlüğünü yapan Selim Güsar katılım sağladı.
Açıklamada etkinlikteki konuşması yer alan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Salih Özen, salgınla beraber başlayan temastan uzak durma duygusunun tüketici alışkanlıklarında değişim yarattığını ifade ederek, “Market alışverişi, taksi çağırma gibi işlemleri saniyeler içinde yapabildiğimiz bu dönemde, dönüşümün en önemli tamamlayıcılarından biri de ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi.” şeklinde konuştu. Özen, salgının ardından dijital ödeme sistemlerine duyulan güvenin yükseldiğine dikkat çekti.
Mehmet Salih Özen, dijital ödeme sistemlerinin ilerlemesiyle beraber siber güvenliğin öneminin çoğaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Araştırmalarımıza göre, KOBİ’ler dijitalleşmenin ilk fazında ve bu durum ödeme sistemlerine de yansıyor. KOBİ’ler tahsilat ve ödeme alma için ağırlıklı olarak hesaba ödeme gibi geleneksel yöntemleri tercih ediyor. Firmaların yüzde 81,3’ü ödeme almak, yüzde 79,5’i ise ödeme yapmak için hesaba ödeme yöntemini kullanıyor. Fiziki POS kullananların oranı yüzde 64,4, sanal POS kullananların oranı ise henüz yüzde 32 düzeyinde. Ancak firmaların dijital olgunluk düzeyi arttıkça bu alandaki uygulamaların kullanımının da paralel bir şekilde arttığı görüyoruz.”
Dijital liderleri 21 bin kişi izledi
Aktarılan bilgiye göre, 2018’de başlayan Dijital Anadolu Projesi, ilk iki senede 9 şehirde 3 bin KOBİ’yi bulurken, 2020’de salgın nedeniyle çevrim içi ortamda yapılmaya başlandı. Programları o tarihten şimdiye dek 18 bin katılımcı izledi. Bu şekilde proje boyunca toplam 21 bin kişiyle etkileşime geçildi. Farklı temaların kullanıldığı etkinlik serisi, dijitalleşmeye önem veren işletmeleri ve girişimcileri, dijital liderler ile bir araya getirmeye önümüzdeki aylarda da devam edecek.