Koronavirüs tedavisi sonrasında kısmi felç geçiren Çetin Çelik’e GBS yani Guillain Barre Sendromu teşhisi konuldu. Koronavirüse bağlı olarak bağışıklığın düşmesi ile birlikte felç vakalarının da görüldüğünü bildiren Doç. Dr. Yıldız Arslan, bu durumun nadir görülen bir şey olduğunu, dünya çapında koronavirüs tedavisinin sonucunda test sonuçları negatif çıkan hastalarda daha sonraki aşamada GBS vakalarının görülebildiğini ifade etti. Arslan, Kovid-19 hastalığını atlatanların sinirlerinde bir tutulmanın olup olmadığını kontrol ettirmesini önderdi
Kovid-19’a bağlı yeni sağlık sorunları yaşayanların sayısı gün geçtikçe ülkemizde de dünyada da artış göstermeye başladı. İzmir’de Kovid-19’a yakalanan ve tedavisinden sonra yapılan testlerin sonuçları negatif çıkan Çetin Çelik, iki hafta sonra el ve ayaklarında uyuşma ile baş gösteren yeni bir hastalıkla karşılaştı. Kovid-19’u tamamen atlattığını sanan Çelik, belirli bir süre sonra kısmi felç yüzünden yürüyemez duruma gelince derhal hastanenin yolunu tuttu.
Hastanede Çelik’e; kas zayıflığı, yüz, kol, bacak ve vücudun diğer birçok yerinde karıncalanma, uyuşma, refleks ve his kayıplarına sebep olan nörolojik bir hastalık olan Guillain Barre Sendomu teşhisi kondu. Evli ve iki çocuk babası olan Çetin Çelik’in erken müdahale ile sağlığına kavuştuğunu açıklayan Doktoru Arslan, bağışıklık bozukluğu ile birlikte baş gösterebileceğini, her yaşta görülebileceğini ve genelde GBS’e öncesinde üst solunum yolu enfeksiyonu, aşılama gibi öyküleri olanların yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti. Dünyada Kovid-19 tedavisi gören kişilerin testlerinin negatif çıkmasının ardından yaşadıkları tespit edilen hastalık, ülkemizde Çetin Çelik’te görüldü.
Gevşek felç hastalığı olarak da adlandırılan GBS’nin ilk olarak kol ve bacakların uç kısımlarında simetrik uyuşmalar ile baş gösterdiğine vurgu yapan Dr. Arslan, söz konusu belirtiler yerine günler sonra yerini yüz felci, yutma ve solunum güçlüğü çekildiğini belirtti. Felcin, Çelik’i sadece 2 gün içinde yürüyemez, 3 gün içerisinde ise kollarını hareket ettiremez hale getirdiğini bildiren Dr. Arslan bu sayede koronavirüsün daha çok sinirlerde aksonal tutulum yaptığı sonucuna vardıklarını ve GBS’nin kısa sürede ilerleyen bir hastalık olduğunu dile getirdi.
Sendrom sebebiyle kaslara giden sinirlerin işlevlerinin bozulduğunu, uzuvlarda güç kaybının yaşandığını söyleyen Uzman nörolog Arslan, Çelik’in yatışını verdiğimiz günün akşamında nefes darlığı çekmeye başladığını belirtirken, GBS’nin, otonom sinir sistemini ele geçiridiği için kalbi ve diyaframı etkilediğini, hastanın nefes almakta güçlük çekebileceğini ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Çelik’i hastaneye geldiğinde derhal yoğun bakıma alıp virüsün, sinirlerde yaptığı hasarın etkilerini ortadan kaldıran immünglobulin tedavisini uyguladıklarını söyleyen Arslan, Çelik’in tedaviye çok iyi yanıt verdiğini hemen ertesi gününde cihaza bağlı olmadan nefes almaya başladığını, 5 günlük bir tedavi sürecinden sonra Çelik’in kol ve bacaklarını oynatabildiğini kaydetti.
Yıldız Arslan, GBS enfeksiyonu geçiren kişilerin 3 hafta içerisinde yapılan tedaviler sonucunda düzeleceklerini dile getirdi. Koronavirüs atlatanların 2-3 hafta içinde uzuvlarında güçsüzlük ve uyuşma başladıysa doktora görünmelerini tavsiye eden Dr. Arslan, tedavi olunmaması durumunda GBS’nin ölümle sonuçlanabileceğini, dünyada da buna benzer vakalar olduğunu belirtirken, nadir görülen bir durum olduğuna da vurgu yaptı.
Ülkede Guillain Barre Sendomu yaşayan birkaç insandan biri olan Çetin Çelik, çok korktuğunu, koronavirüsü çok hafif atlatmasına rağmen bu hastalık sebebiyle virüsten kurtulduktan 2 hafta sonra el ve ayaklarımda başlayan uyuşma ile yürüyemez hale geldiğini vurgularken, artık tamamen iyileştiği için mutlu olduğunu ifade etti.