Bilim Kurulu Aşılama İçin 4 Aşama Belirledi!
Sağlık Bakanı Koca’nın başkanlığında toplanan Bilim Kurulu’nun gündemi “aşı”ydı. Koronavirüs Bilim Kurulu ile gerçekleştirdiği toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı açıklamada bulundu. Koca açıklamasında, “Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir.” dedi. Bakan Koca ayrıca, “Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca, 4 aşamada gerçekleştirilecek aşılanma sürecinde önceliğin sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi yerlerde yaşayan yetişkinlere verileceğini söyledi.
İşte Aşılanmanın 4 Aşaması!
• İlk aşamada; sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.
• İkinci aşamada; toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlar aşılanacak.
• Üçüncü aşamada; 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanları aşılanacak.
• Dördüncü ve son aşamada ise; ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.
Bakan Koca’nın Koronavirüs Aşılanma Sürecine Dair Açıklamaları!
Bakan Koca, “Şu anda teminine en yakın olduğumuz üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladığımız aşı ile ülkemizde geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşı “inaktif” diye bilinen aşılardır. İnaktif aşılar, farklı hastalıklar için uzun yıllardır ülkemizde uygulanmakta olan ve uzun dönem güvenlilikleri bilinen aşılardır. Aşıların temini sonrasında uygulanmasına yönelik olarak lojistik imkanlarımız ve alt yapımız hazır durumdadır. Temin etmek üzere olduğumuz diğer aşı ise mRNA aşısıdır ve genetik yoldan etki eden ve daha kısa sürede üretilebilen bir aşıdır. mRNA aşıları insanlarda yeni uygulanan bir teknoloji ile hazırlanmaktadır. Çalışmalarda kısa dönem başarılı sonuçlar alınmıştır. Türkiye’nin standartlarına uygun olabilecek diğer alternatif aşılar için de görüşmelerimiz devam etmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Sağlık Bakanı Koca, eğer aşılanma sürecinde gelişmeler beklenen şekilde olumlu yönde seyrederse, Türkiye’nin dünyada aşılama çalışmalarına erken dönemde başlayan ilk ülkelerden biri olacağını belirterek sözlerine ekledi: “Aşının mücadele gücümüzü artıracağını; kısıtlamalara ve mevcut tedbirlere hassasiyetle uymamız, en küçük bir ihmale fırsat vermememiz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Normal hayatımıza dönebilmenin anahtarı ülke olarak birlikte davranmamıza, bütün tedbirleri hep birlikte titizlikle uygulamamıza bağlıdır.”