Kıbrıs’ın, tarihi cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turda sonuçlandı. Kıbrıs halkı, Başbakan Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı arasındaki tercihini yaptı. Son dakikaya kadar başa baş bir mücadeleyle geçen cumhurbaşkanlığı yarışını yüzde 51.69’luk oyla Ersin Tatar kazandı. 1983’te kurulan KKTC’nin 5’inci Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu.
Ersin Tatar, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Lefkoşa İlçe Merkezi önünde zafer konuşmasını yaptı. Tatar, konuşmasında “Kıbrıs Türkü her şeyin en iyisini en güzelini hak ediyor. Verdiğim her sözü tutacağım. Herkesin cumhurbaşkanı olacağım” ifadelerini kullandı. Tatar, “Kıbrıs Rum Halkına barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum. Masaya oturmaya, Kıbrıs konusunu gerçeklere dayalı olarak bir sonuca bağlamaya hazırım. Buradan, bu anlamlı gecede Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne sesleniyorum: Adil olunuz” sözleriyle de BM ve AB’ye seslendi.
Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da “Kıbrıs halkına büyük katkı yapan Türkiye’ye, Kıbrıs Türk halkına her türlü desteği veren Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ve yardımcısı Fuat Oktay’a gönülden teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkıyla birlikte olmaktan onur duyarım” sözleri ile teşekkür etti.