İş yerleri kira spotajlarından alınan gelir vergisi oranı, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, yılsonuna kadar uygulanan indirimle, yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. İndirim 31 Mayıs 2021’e kadar uzatıldı. Yeni bir karar alanına kadar, iş yeri kiralama hizmetlerinde yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.
Kovid-19 salgını nedeniyle sektörler ekonomik açıdan sekteye uğradı. Ekonomiyi normalleştirebilme adında 31 Temmuz tarihinden yıl sonunda kadar, yolcu taşımacılığı, yeme-içme ve geceleme hizmetleri, kültürel faaliyetler, sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretleri, kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri, düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, berberlik ve kuaförlük hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane ve ütüleme hizmetleri, halı ve kilim yıkama hizmetleri ile küçük esnafın faaliyet alanıyla ilgili bazı bakım onarım faaliyetleri için yüzde 18’den yüzde 8’e çekilen KDV’deki indirimlerin süresi de gelecek yılın mayıs ayı sonuna kadar yüzde 8 olarak uygulanması öngörülmekte. Sinema biletleri üzerinden alınan yüzde 10 eğlence vergisinin oranı da 31 Mayıs 2021 sonuna kadar sıfırlandı.
3032 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Eylül itibarıyla yeni açılan ya da vadesi yenilenen Türk lirası cinsinden hesaplar için geçerli olmak üzere mevduatlar için uygulanacak stopaj oranının vadelerine göre, yüzde 15 yerine yüzde 5, yüzde 12 yerine yüzde 3, yüzde 10 yerine yüzde sıfır olarak getirilen uygulama 31 Mart 2021’e kadar devam edecek.
Bankaların ihraç ettiği finansman bonoları ile 1 yıldan kısa vadeli kira sertifikalarından sağlanan gelir ve kazançlar yüzde 15, tahviller ise yüzde 10 oranında vergilendiriliyor. Vadesine 6 aydan daha az kalan tahvil, bonolardan elde edilen gelirlere yüzde 5, vadesine bir yıl kalanlara yüzde 3, bir yıldan uzun kalanlara yüzde sıfır oranı uygulanacak.