Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankacılık sektöründeki krizler sonrasında bir açıklama yaptı. Hatta bu bankacılık sektöründeki stresin, ABD ekonomisi için resesyona yaklaştırdığını ifade etti. Ne yazık ki, Silicon Valley Bank ve Signature Bank iflas haberleri sonrasında bankacılıktaki stres gündemde. Kashkari ise, bu sektördeki streslerin giderilmesi için zaman gerekeceğini ifade etti. Ancak Kashkari söz konusu gerilimlerin, ABD ekonomisini resesyona sürükleme durumu olabileceğini ifade etti. Kashkari’den resesyon yorumu sonrasında, bu durumun resesyona gidip gitmeyeceği sorusu hala gündemde.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, “Uzun vadeli hazine bonolarına maruz kalan ve defterlerinde bizim dediğimiz süre riski taşıyan başka bankalar olduğunu biliyoruz. Ayrıca bankacılık sektöründe çok sayıda ticari gayrimenkul olduğunu ve muhtemelen bankacılık sektörüne yansıyacak bazı kayıplar olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu sürecin tam olarak netleşmesi zaman alacak” ifadesini paylaştı.
Kashkari’den Resesyon Yorumu Açıklaması
Minneapolis Fed Başkanı ise, bunlara rağmen bankacılık sistemindeki baskılara dayanabilmek adına yeterli sermayenin varlığını vurguladı. Ancak bankacılık sektöründeki stresin resesyona yaklaştırdığını da ekledi. Hatta belirsiz olan noktanın da, bankacılık stresinin ne kadarlık kısmının yaygın bir kredi krizine sebep olduğu dedi.
Bu arada bankacılık krizine dair birçok gelişme gerçekleşiyor. Hatta bankacılık krizine dair, ABD’yi global piyasaların gündemine getiren Silicon Valley Bank için bir gelişme oldu. Buna göre; Silicon Valley Bank, First Citizens Bank’a devri ile karar belli oldu. ABD’de düzenleyici kuruluş Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) bir açıklama yaptı. Buna göre; First Citizens Bank, Silicon Valley Bank grubuna ait tüm mevduat ve kredileri devralacak.
Aslında 10 Mart itibarı ile Silicon Valley Bridge Bank yaklaşık 167 milyar dolarlık varlığa sahipti. Ayrıca 119 milyar dolarlık toplam mevduat sahibiydi. Ancak ilgili anlaşmaya göre 16,5 milyar dolarlık iskontoyla 72 milyar dolarlık varlık alımı söz konusu. Nitekim FDIC tasfiye bölümü yaklaşık 90 milyar dolarlık menkul kıymet ve diğer varlıkları alacak. Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) bu krizin mevduat sigorta fonu için neredeyse 20 milyar dolarlık bir maliyet yaratmasını öngörüyor.