Karaburun Yarımadası’nın sembolü olan ve ismini mitolojik bir hikayeden aldığı söylenen nergis çiçeği, kış soğuklarının başladığı kasım ayının sonundan şubat ayına kadar hasat yapılabiliyor. Hasattan sonra ortalama 10 gün canlılığını koruyan, rengi, narin yapısı ve güçlü kokusu ile dikkat çeken Karaburun nergisi, kozmetik sektöründe de kullanılmakta. Geçtiğimiz seneden beri bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, ortalama 250 dönüm büyüklüğünde bir alanda nergis yetiştiren Karaburunlu çiftçileri de negatif yönde etkiledi.
Pandeminin yanı sıra havanın da uzun süre sıcak devam etmesi yüzünden çiçeklerin toplu olarak açmasının etkisi ile ürünlerinin tarlada kalacağından endişe duyan çiftçilerin yardımına Karaburun Tarımsal Kalkınma Kooperatifi koştu. Nergis çiçeğinin içerisinde elli tane olan demetini üretici 5 TL’ye satışı yapılırken, büyük şehirlerde daha yüksek rakamlara satışının yapıldığını tespit eden kooperatif ortağı olan Köşe Gürkan, yaşadıkları sıkıntıyı sosyal medya hesabı üzerinden herkesle paylaştı. Bununla birlikte farklı kentlerden vatandaşların desteklediği çiftçiler, daha yüksek fiyattan çiçeklerini kargo ile Türkiye’nin dört bir yanına göndermeye başladı.
Yaptığı açıklamada Gürkan, ilçede bulunan çiftçilerin ürettiklerini kıymetinde satabilmelerine destek vermek için bir araya geldiklerini dile getirdi. Bu yıl havanın sıcak devam etmesi ve pandemi yüzünden üreticilerin zorlandığını belirten Gürkan, geçtiğimiz hafta bir lodos estiğini ve aniden tüm çiçeklerin açtığını dile getirdi. Açan çiçekleri derhal toplayıp mezata gönderdiklerini vurgulayan Gürkan, 50’lik demetleri 4,90 TL’den verdiklerini, bir hafta sonra o gönderilen demetlerin büyük şehirlerde 70 ila 80 TL’ye satıldığını bu durumda üreticinin cebine hiç para girmediğini ifade etti. Gürkan, kooperatif olarak bu duruma aracı oldukları için çok rahatsız olduklarını vurgularken, kooperatifteki arkadaşlar ile konuşup sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattıklarını dile getirdi. Duyarlı insanlar, bilhassa kadınların seslerini duyduklarını devamlı olarak telefonuna sipariş vermeye başladıklarını söyleyen Gürkan, hedeflerinin nergisi hak ettiği değerde satmak olduğunu, bu şekilde üreticinin de tüketicinin de kazandığını belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından taleplerin geldiğini ifade eden Gürkan, duyarlı insanların da kampanyayı kendi sosyal medya gruplarında paylaştıklarını bildirirken üniversitelerden, kalabalık sitelerden toplu siparişler verildiğini, hatta o siparişleri ellerinde bulunan nergis miktarı ile karşılamalarının mümkün olmadığını ekledi.
Nergisin hava koşullarından çok etkilendiğini, soğuk hava ile birlikte nergisin çiçek açmamaya başladığını ifade eden Gürkan, bu sebeple şu anda talepleri karşılamakta zorluk çektiklerini dile getirdi. Dayanışma için herkese teşekkürlerini ileten Köşe Gürkan, sosyal medya ile nergis üreticilerinin rahatladığını dile getirdi.
Köşe Gürkan, bugün demetleri 25’er TL’ye verdiklerini, demetleri İzmir’e şehre giden kişilerin gönüllü olarak adreslere götürdüklerini ifade etti. Sosyal medyanın gücünün bu kadar kısa bir süre içerisinde cevap vermesine şaşırdığını vurgulayan Gürkan, hedeflerinin gelecek yıl da insanların tarlalarına daha fazla nergis soğanları dikmeleri olduğunu dile getirirken, geçmişte ilçeye girişte insanların nergis kokularıyla karşılandığını bundan sonra da böyle olması için çalışacaklarını bildirdi.
Bozköy Mahallesi’nde uzun zamandır nergis yetiştiren 61 yaşındaki Erol Yetimler, geçtiğimiz sene havaların da iyi gitmesi ile birlikte fiyatların da iyi olduğunu o sebeple bereketli bir sezon geçirdiklerini belirtti. Yetimler, 2020’de hava ve hastalık yüzünden sıkıntı yaşadıklarını, fakat kooperatifin çalışmaları ile güzel bir sezon geçirmek istediklerini ifade etti.
Nergis üretiminin zahmetli olmasına rağmen devam ettiklerini dile getiren Abdullah Kaya, hasadın tamamlanmasına az kaldığını ve umduklarını bulamadıklarını ifade etti. Gelecek sene daha iyi bir sezon geçirmeyi hedefleyen Kaya, kooperatifin çalışmaları ile son birkaç günde fiyatların yükseldiğini vurguladı.