Kanser, her geçen gün birçok kişinin acı gerçeği olarak karşımıza çıkıyor. Vücudumuzdaki herhangi bir dokuda bulunan hücrelerdeki kontrolsüz çoğalma veya büyüme kanser tablosunu oluşturmaktadır. Hatta kanser tanısında günümüze kadar özellikle ameliyatla tanı temel rol oynamaktaydı. Şimdi ise Sidney Teknoloji Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşen bir araştırma ile yeni bir çözüm geldi. Buna göre, kanser hücreleri kan örneklerinden tespit edilebilecek. Bunun için araştırmacılar bu örneklerin analiz edilmesi adına yeni bir cihaz geliştirdi. Sidney Teknoloji Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, kanser tespitinde kritik bir cihaz geliştirdi. Söz konusu cihaz kanser hücrelerini kan örneklerinden tespit ederek analizini yapabilecek. Böylece doktorlar invaziv (zarar verici doku oluşumları) için biyopsi yapmak zorunda kalmayacak. Biosensors and Bioelectronics dergisi 223. sayısında söz konusu araştırmayı yayınladı. Hatta çalışmada 38.400 odacıklı yüksek verimli statik damlacık bazlı mikroakışkan cihazın da tanıtımı bulunuyor.
Kanser Tespitinde Yeni Keşif
Tespitte rol oynayan bu cihazın işleyişi merak edilenler arasında. Cihaz, kandaki metabolik olarak aktif dolanımlı tümör hücre (CTC’ler) sayısını, tek hücre çözünürlüğünde izole edebiliyor. Hatta sınıflandırıyor. Araştırmacılar cihazın işleyişine dair de basit ve sağlam vurgusunu yaptı. Hatta CTC’lerin tek hücreli analizinde gerekli özel ekipmanlar ve uzman ihtiyacını bile ortadan kaldırma ihtimalini vurguladı. Ek olarak kanser hücresi metabolik taramasınının da kolaylaşacağını da vurguladı. Dergide yayınlanan makalenin ortak yazarlarından olan Profesör Majid Warkiani “Cihazımız hücrelerin etrafındaki asitleşmeyi tespit eden pH’ye duyarlı floresan boyalar kullanarak artan laktat için tek hücreleri takip diyor” dedi.
Hatta “Tek bir tümör hücresi, bir mililitre kandaki milyarlarca kan hücresi arasında olabiliyor, bu da o hücrenin bulunmasını çok zorlaştırıyor. Yeni tespit teknolojisi ise metabolik olarak aktif tümör hücrelerini izole edebilen ve sayısını sınıflandırabilen 38.400 odacığa sahip” dedi.
Söz konusu açıklamada yer alan bilgilere göre her yıl Avustralya’da 150.000’den fazla kanserli teşhisi koyuluyor. Hatta kanser, Avustralya’daki üst sıralarda yer alan hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Özellikle de, bazı kanser türlerinde şüphesi olanlar çoğunlukla ameliyatla teşhis alabiliyor. Örnek: karaciğer, kolon veya böbrek organlarındaki kanserler
Bu da biyopsi sebebiyle birçok kişinin hem yüksek maliyetlerle karşılaşmasına hem de rahatsızlık duymasına sebep oluyor. Hatta ameliyat sebebiyle komplikasyonlar da yaşanabiliyor. İşte tüm bunlara vurgu yapan Warkiani, kan örneklerindeki tümör hücrelerinin tespiti için “doku biyopsisi yapmaktan daha da az invaziv” değerlendirmesini yaptı.
Araştırma ekibi “Statik damlacık bazlı mikroakışkan cihaz” için geçici patent başvurusunu da yaptı. Hatta ekibin, cihazı ticarileştirme planları da var.