Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 60 milyona ulaştı. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınıyla ilgili birçok ülkede çeşitli çalışmalar yapılmakta. Danimarka ve Kanada’daki araştırmacılar, koronavirüsün kan grupları üzerine etkisini incelediler. Yapılan iki ayrı araştırma sonucunda; farklı kan gruplarının, koronavirüs enfeksiyonları, entübasyon ve ölüm arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Araştırma bulguları; kişinin sahip olduğu kan grubunun, hastalığın seyrinde farklı rol oynayabileceğini gösterse de, uzmanlar koronavirüs ile kan grupları tipleri arasında bir bağ olsa da bunun nedeninin bilinmediğini, hastalar üzerindeki etkisine elle tutulur cevaplar verebilmek için daha fazla araştırma yapılmasına gerek duyulduğunu belirtmektedirler.
Kan Grubu “0” Olanlar Koronavirüse Daha Az Yakalanıyorlar!
Her iki ülkedeki araştırmanın da sonuçları “Blood Advances” adlı bilim dergisinde yayımlandı:
Danimarka Araştırmasına Göre;
Nüfusunun yüzde 38’i üzerinde gerçekleştirilen Danimarka’daki araştırmada, 27 Şubat ile 30 Temmuz tarihleri arasında 473 bin 654 kişi üzerinde koronavirüs testi yapıldı. Testleri incelenenler arasında sonuçları pozitif çıkan kişilerle, test yaptırmayan 2,2 milyon kişinin kan grupları karşılaştırıldı.
Buna göre testleri pozitif çıkan 7 bin 422 kişi arasında kan grubu 0 olanların oranı yüzde 38,4 olurken, referans grubundaki 2,2 milyon kişi arasında kan grubu 0 olanların oranı ise yüzde 41,7.
Virüs testi pozitif çıkanların yüzde 44’ünün kan grubu A, (Referans grubunda yüzde 42,4) yüzde 12’sinin kan grubu B (Referans grubunda yüzde 11) ve yüzde 5’inin kan grubu da AB (Referans grubunda yüzde 4).
Dolayısıyla 2,2 milyon kişilik referans grubuyla kıyaslandığında, kan grubu 0 olanların pozitif çıkma oranı, diğer kan gruplarına göre daha düşük.
Kanada’daki araştırmanın sonuçları ise kan grubu 0 olanların hastalığı ağır geçirme riskinin görece daha düşük olabileceğine işaret ediyor.
Kanada’da 21 Şubat ile 28 Nisan arasında yoğun bakımda tedavi gören 95 hastanın verileri incelendi. Bu verilere göre hastaların 57’sinin kan grubu 0 ya da B. 38’inin ise A ya da AB idi.
A ve AB kan grubuna sahip hastaların toplam yüzde 84’ünün mekanik solunum cihazına bağlanması gerekti ve yoğun bakımda kalma ortalamaları 13,5 gün oldu. 0 ve B kan grubuna sahip hastalarınsa solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 61 olup, hastaların yoğun bakımda kalma ortalamaları 9 gün oldu.
Cinsiyet farklılığına bakıldığında, koronavirüse yakalanmış erkeklerde kadınlardan daha fazla antikor bulundu.
A Kan Grubuna Sahip Olanlar Panik Yapmasın!
Vancouver Hastanesi yoğun bakım ünitesinde görev yapan Prof. Mypinder Sekhon, sonuçlarla ilgili görüşlerini “Bir doktor olarak hastalara bakıp onları gruplandırırken bu aklımın bir köşesindedir. Ama kan gruplarının kesin bir “marker” (belirteç) olabilmesi için her defasında aynı şeyi gösteren, tekrar eden bulgulara ihtiyacımız var” şeklinde belirtti.
Prof. Sekhon sözlerine şu şekilde devam etti: “Kan grubunun, hastalığın ağırlık derecesinde yaş ve diğer hastalıklar gibi risk faktörlerinin önünde olduğunu sanmıyorum. Kan grubu A olanların paniğe kapılmasına gerek yok. Bu, 0 grubunda olanların da barlara publara gitmekte özgür oldukları anlamına gelmiyor.”
Kan Grupları üzerine yapılan bir diğer araştırmadan sonra New York’taki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, Nature dergisinde yayınlanan çalışma için SARS-CoV-2 için test edilen 14 bin 112 kişinin kan gruplarından, enfeksiyon, entübasyon ve ölümle ilgili ilişkileri analiz etti.
Çalışmaya göre kan gruplarına dair enfeksiyon, entübasyon ve ölüm riskleri aşağıdaki gibi sıralandı.
Enfeksiyon Riski (Yüksek riskten aza): A, B, 0, AB
Entübasyon Riski (Yüksek riskten aza): B, AB, 0, A
Ölüm Riski (Yüksek riskten aza): AB, 0, A, B