Bilinen en eski insan yerleşimi 40 bin yıl öncesine dayanan Tayland’ın sınırlarının büyük bir kısmı deniz sularıyla kaplıdır. 513.120 km² yüzölçümünde yaklaşık 67 milyon nüfusa sahip olarak dünyanın en büyük 51. ülkesi ve en kalabalık 20. ülkesi unvanını almaktadır.
Tayland’ın doğal koy ve körfezleriyle ünlü olduğu sahillerinden birinde yürüyüş yapan Naris Suwannasang isimli balıkçı “Ambergris” adıyla bilinen 2.4 milyon sterlin (yaklaşık 96.000.000 Tayland bahtı) değerinde bir balina kusmuğu buldu.
Balıkçı Naris, ilk başta bulduğu şeyin ne olduğu konusunda bir fikre sahip olmasa da “Gizemli Kitle” yi ailesiyle incelemeye başladı. Ailesiyle beraber gizlemi kitle olarak nitelendirdikleri Ambergris’in yüzeyini çakmakla yakarak anında erimesini sağladı.
Her Biri 100 Kg Ağırlığında!
Kaya büyüklüğünde olan Ambergrislerin her birinin ağırlığının 100 kg olduğu söyleyen Naris, bunun bu zamana kadar görülen en büyük balina kusmuğu olduğunu iddia etti. Naris’in bulduğu bu değerli taşların uzmanların incelemesinden de geçeceği belirtildi.
Yüzen Altınlar olarak görülen bu değerli taşlar bir iş adamının dikkatini çekmiş ve balıkçı Naris ile iletişime geçmiş. Taşları bulmadan önce işsiz ve maddi açıdan oldukça ihtiyaçlı durumda olan balıkçı, ‘yüzen altınlarını’ korumak için evinde nöbet tutuyor.
Nedir Bu Ambergris?
Ambergris’in kökeni uzun yıllar boyunca sır olarak kaldı. Deniz hazinesi ve yüzen altın olarak adlandırılan Ambergris 1.75 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş madde kanıtı olarak bilinmektedir. İnsanların onu bin yıldan fazladır kullanıyor olması yıllarca sertleştirilmiş deniz köpüğü veya büyük kuş pisliği olarak varsaymalarına neden oldu.
1800’lü yıllarda büyük ölçekli balina avcılığı henüz başlamamışken, tek üreticisi olan ispermeçet balinasının (Physeter macrocephalus) kimliği ortaya çıkarılmıştı. Bu, sperm balinaları kalamar ve mürekkep balığı gibi kafadanbacaklılardan büyük miktarlarda yemekte. Avlarını yakaladıklarında, gaga ve kalem gibi sindirilemeyen unsurlarsa eğer, sindiremeden önce kusarlar.
Doğal Tarih Müzesi’nden alınan bilgiye göre; ender durumlarda bu parçaları balinanın bağırsaklarına kadar girip birbirine bağlanarak balinanın içinde yıllarca büyüyen katı bir amber kütlesi haline gelir.
Ambergrisin, balinanın iç organlarını kalamarın keskin gagalarından koruduğu düşünülmekte. Bazılarına göre balina kütleyi tekrar çıkarıyor ve ona meşhur lakap olan ‘balina kusması’ adı veriliyor.