Başkanlık seçimlerini Joe Biden’ın kazanmasının ve Amerika’nın yaptırım kararı almasının ardından iş dünyası kolları sıvadı. TAİK olarak bilinen Türk Amerika İş Konseyi mektup yazdı. Mektupta, yaptırım kararı ile ilgili endişelerin yanı sıra iki ülke ticaret hacminin 100 milyar dolar olması hedefinden bahsedildi. TAİK; Türk ve Amerikan Bakanlarının düzenli bir şekilde iletişim içerisinde olacakları, sorunları tartışacakları, işbirliği yolları arayacakları ve fikir alışverişi yapacakları ikili bir ulusal komisyon kurulması önerisini sundu.
ABD’nin Başkanlık seçimini kazanan Biden’a TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın imzasını taşıyan mektupta, seçim sonucu için tebriklerin yanı sıra 2021 yılında yapılması planlanan 39. Amerikan- Türk Konferansı’na da davet etti.
Yalçındağ mektubunda, CAATSA yaptırımlarının iki ülke arasındaki iş dünyasını etkilemesinden endişelendiklerini belirtirken, iki ülke ilişkilerini güçlendirmeyi öncelik olarak ele almasını istediklerini vurguladı.
Türkiye’nin Amerikalı firmalar için oldukça önemli denizaşırı bir Pazar olduğunu vurgulayan Yalçındağ, salgın döneminde Amerika ve Türkiye ticarette kazan – kazan ilişkisine dayalı olan yeni fırsatların ön plana çıktığını belirtti.
TAİK’ in iki ülke arasındaki ticaret bütçesinin 100 milyar dolar düzeyine çıkarılmasını sonuna kadar desteklediğini ifade etti.
TAİK’ in uzun zamandır ısrarla bahsettiği Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın yeni dönemde önemli bir rol oynayabileceğini; bu tarz bir anlaşmanın sadece iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda Türk ve Amerikan firmalarının diğer ülkelerde ortak projeler geliştirmesine de büyük bir fayda sağlayacağını dile getirdi.
Hedeflenen ticaret bütçesine erişildiğinde askeri ve siyasi sorunlara çözüm bulmanın iki ülke yönünden de kolaylaşacağını açıkladı.
ABD-Türkiye arasındaki yaptırımların ve sorunların değil, ticaret ve yatırımların konuşulduğu olumlu bir gündemin oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
TAİK’ in ikili ilişkilerin güç kazanmasını sağlamak adına;
Türk ve Amerikalı Bakanların sürekli olarak iletişim halinde olacağı, gündemdeki sorunları tartışacağı, iki ülke beraberinde çözüm yolları arayacakları ve düşünce alışverişinde bulunacakları bir ‘İkili Ulusal Komisyon’ (Bi-national Commission) kurulmasını önerdiğini ifade etti.