İnşaat malzemeleri sanayi endeksi, ekim ayında 0,04 puanlık azalışla 80,11 puana düştü. Ekim ayında çalışmalarda yükseliş görülürken, güven ve beklentilerde yeniden gerileme yaşandı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli bir şekilde yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin 2021 senesinin Ekim ayı sonuçlarını paylaştı. Ağustos ve eylül aylarında sağlam ve kapsamlı bir geri dönüş gerçekleştiren Bileşik Endeks, ekim ayında hızını kaybetti. Alt endeksler arasında Faaliyet Endeksi’nde yükseliş görülürken, Güven ve Beklenti Endekslerinde yine gerilemeler meydana geldi. Buna bağlı şekilde artışını askıya alan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekimde 0,04 puan azalarak 80,11 puana geriledi. Bileşik Endeks’teki aşamalı yükseliş, yavaşlama sonrası durdu. Ekim ayında çalışmalarda ciddi miktarda büyümeler meydana geldi. Özellikle iç satışlar, üretim ve dış satımda ciddi yükselişler yaşandı. Ekim ayında iç ve dış satışlardaki büyümeler ile cirolarda da bir anda yükseliş meydana geldi.
İnşaat malzemeleri sanayi çalışmalarında büyüme sürüyor
İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ekim ayında bir önceki aya oranla ciddi miktarda yükseliş kaydetti. Ağustos ve eylül aylarındaki aşırı faaliyet düzeylerinin ardından ekim ayında bu sefer süren işler ve yenileme pazarının etkisi ile çalışmalarda hızlı bir ilerleme meydana geldi. Yüksek mevsim olması da ekim ayı çalışmalarını olumlu yönde etkiledi. Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya oranla 2,9 puan yükseldi. Bütün çalışma alanlarında önemli yükselişler meydana geldi. Bu şekilde Faaliyet Endeksi 2018 senesi mayıs ayından sonraki en tepe noktada yaşandı.
Güven Endeksi düşüş yaşadı
Güven Endeksi ekim ayında da tedbirli eğilimine devam ederek eylül ayında olduğu gibi tekrar sınırlı miktarda geriledi. Güven düzeyi ekim ayında bir önceki aya oranla 0,82 puan düştü. Çalışmalardaki yüksek düzeylere ve büyümelere karşın kalıcı güven henüz sağlanamadı.
Beklentiler de düşük oldu
Beklenti Endeksi ise ekim ayında düşüş yaşadı. Senenin ilk altı ayındaki kesintisiz yükselişin ardından Beklenti Endeksi ikinci yarıda zayıf bir döneme giriş yaptı. Alınan yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki hızın kesilmesi olumsuz etkiye neden oldu. Tam açılma, yüksek sezon ve çalışmalarda hızlı ilerlemenin devam etmesine karşın beklentiler senenin ikinci altı ayında da yine durağan konumunu korudu. Ekonomiye ve sektöre olan alt göstergeler düşüş yaşarken iç ve dış pazar tahminlerinde de gerilemeler meydana geldi. Beklenti Endeksi ekim ayında bir önceki aya oranla 0,8 puan geriledi.