Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 yani yeni tip koronavirüs ve mutasyon gelişmelerinin de etkisi ile perakende sektöründe ciddi iş kaybı meydana geldi. Sektörde 176 bin 700 kişi iş kaybına uğradı. Bu sayının 176bin 700 kişi ile sınırlı kalmayacağı aynı zamanda 2021 sonuna kadar 200bin kişinin daha işten çıkarılma ihtimalinin olduğu belirtildi.
İngiliz Perakende Araştırma Merkezi (CRR) açıklamasında, koronavirüs salgınının da etkisi ile sektörün son 25 yılın en kötü zamanını yaşadığına değindi. Açıklamada ek olarak kira ödemelerinde de sorunlar yaşanmasının beklendiği ve 2021 sonuna kadar 200bin kişinin daha işini kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.
İngiliz Perakende Araştırma Merkezi (CRR )Direktörü Joshua Bamfield, koronavirüs sebebiyle uygulanan karantina ve kısıtlamaların mağazalar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve olacağını, mevcut durumun online satış yapan perakendecilere yaradığına değindi.
Top Shop, Burton ve Dorothy Perkins gibi birçok tanınan markayı barındıran İngiliz Arcadia Group, kasım sonunda iflas ilanında bulunmuştu. Debenhams, Edinburgh Woollen Mill Group gibi birçok köklü firma da 2020’de iflas ilan edenler arasındaydı. Bu kadar büyük zincir firmaların da iflas ilan etmesi sektördeki ciddi sıkıntıları açıkça ortaya koyuyor.
Online platformlara ve sosyal medyaya yatırım yapmayan firmaların koronavirüs sebebiyle aşırı etkilendiği ve neredeyse batma noktasına geldiği de vurgulandı.
Fiziki mağazası bulunmayan birçok marka ise online ortamda satış yapmaları sayesinde müşteri kitlesini genişlettiler. Boohoo ve Asos gibi birçok online perakendeci müşteri kitlesini genişleten firmalardan oldu.