İngiltere’nin Asya’dan sorumlu olan Devlet Bakanı Nigel Adams, belirli giyim markalarında zorunlu işçiliğe rastlanıldığı bölgelerde yetiştirilen pamuğun farklı bir yoldan tedarik edildiği ile ilgili çıkan haberler için parlamentoda değerlendirmelerde bulundu.
Sincan ve Çin’in başka bölgelerinde Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldıkları ile ilgili kanıtların oldukça inandırıcı olduğunu dile getiren Adams, bu yönde giderek daha fazla haberin çıkmasının İngiltere hükümeti için oldukça rahatsız edici olduğunu vurguladı. Ayrıca; Adams, şirketlerin tedarik zincirlerinde zorla çalıştırılma durumunun olmadığını kanıtlamaları gerektiğinin de altını çizdi.
BBC’nin geçtiğimiz gün; Çin’e ait resmi rapor ve yerel haberlere dayandırdığı haberinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yüzlerce Uygur Türkü’nün zorla çalıştırıldığını duyurmuştu.
Sumerra, uluslararası denetim, uygunluk değerlendirmesi, çevrenin bilinçli bir şekilde kullanılması, kontrol belgelendirme ve işçi haklarının sağlanması gibi konularda hizmet vermekte. Sumerra’nın da içinde bulunduğu; RINA SpA, Bureau Veritas SA, WRAP ve TÜV SÜD gibi şirket ve firmalar Sincan’dan pamuk tedarik etmeyecekti.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün yayımladığı rapora göre, Çin’de 2017 ve 2019 yıllarında 80 bini aşkın Uygur Türkü zorla fabrikalarda çalıştırıldığı gözler önüne serilmişti.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, bir İsveç şirketi olan H&M’in boyalı iplik üreticisi olan Huafu Fashion firmasıyla olan ilişkileri sebebiyle zorunlu iş gücü transfer programını kullanan firmalar arasında gösterilmişti.